Oszukane gołąbki
Fani gołąbków często narzekają na pracochłonność dania. Z tego powodu warto czasem przygotować "oszukane gołąbki", które nieco inaczej wyglądają, ale smakują równie dobrze. To proste i wyśmienite danie z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- 300 g ryżu
- łyżka oleju rzepakowego
- pęczek koperku
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko przesmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i pomidory z puszki (najlepsze będą krojone). Wrzucamy liść laurowy i kulki pieprzu.
Dodajemy porcjami posiekaną kapustę i ryż - układamy je warstwami. Wszystko zalewamy wodą (500 ml) wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim gazie 15 minut.
Następnie wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryż będzie miękki, tak samo jak kapusta. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekany świeży koperek.
Zobacz także: proste klopsiki z fasolą i kapustą
Zobacz także wideo: pierogi z kapustą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze