Oszukane gołąbki
Fani gołąbków często narzekają na pracochłonność dania. Z tego powodu warto czasem przygotować "oszukane gołąbki", które nieco inaczej wyglądają, ale smakują równie dobrze. To proste i wyśmienite danie z bloga "Kulinarna Maniusia".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- 300 g ryżu
- łyżka oleju rzepakowego
- pęczek koperku
Przepis
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko przesmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i pomidory z puszki (najlepsze będą krojone). Wrzucamy liść laurowy i kulki pieprzu.
Przepis
Dodajemy porcjami posiekaną kapustę i ryż - układamy je warstwami. Wszystko zalewamy wodą (500 ml) wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim gazie 15 minut.
Przepis
Następnie wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryż będzie miękki, tak samo jak kapusta. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekany świeży koperek.
Zobacz także: proste klopsiki z fasolą i kapustą