Ostro znaczy zdrowo
Wielu dietetyków przekonuje, że zamiast jadać chipsy - lepiej pochrupać sobie paprykę. Faktem jest, że nie doceniamy zalet tego warzywa.
Ostro znaczy zdrowo
Wielu dietetyków przekonuje, że zamiast jadać chipsy - lepiej pochrupać sobie paprykę. Faktem jest, że nie doceniamy zalet tego warzywa.
Papryka z powodzeniem może zastąpić niezdrowe przegryzki, a z dodatkiem dipów będzie prawdziwym rarytasem. Dodatkowym plusem niech będzie fakt, że wpływa na nasze zdrowie i "podgrzewa" atmosferę.
Wzmaga potencję
Już nasze babcie wierzyły, że papryka poprawia samopoczucie i wzmaga potencję. I mały sporo racji... Za ostrość papryki odpowiada bowiem kapsacyina. Enzym ten powoduje wydzielanie endorfin, które kształtują odczucie zakochania, a do tego wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia).
Podgrzewa życie seksualne
Nic dziwnego, że na Karaibach uważa się, że papryka podgrzewa życie seksualne. W Guadeloupe chili jest składnikiem jednego z najpopularniejszych afrodyzjaków. Zmieszane ze zmielonymi orzechami, cynamonem, wanilią i zalane brandy tworzy likier nazywany Creme de Banana.
Łagodzi ból
Co więcej - dzięki kapsacyinie nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu. Ma też właściwości bakteriobójcze. Dlatego właśnie, wraz z kilkoma innymi związkami pokrewnymi, wykorzystywana w medycynie. Przyrządza się z niej także maści oraz plastry, stosowane przy bólach reumatycznych i mięśniowych.
Wspomaga trawienie
Kapsaicyna jedzona w niewielkich ilościach wspomaga trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie śliny i pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych. Badania brytyjskich naukowców dowiodły, że przyspiesza proces przemiany materii, a więc pomaga w spalaniu większej ilości kalorii.
Pomaga w walce z rakiem
Naukowcy są przekonani, że kapsacyina unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca. Z przeprowadzanych testów wynika także, że uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka.
Źródło witaminy C
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw). Najlepiej jednak jeść ją na surowo, bo podczas obróbki termicznej szybko ją traci. Najwięcej witaminy mają papryki zielone (zaledwie 7,5 dkg warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu). Podczas dojrzewania maleje poziom witaminy C, a dzięki karotenowi - rośnie A.
Lepsza świeża
Swoje dobroczynne właściwości papryka zachowuje także po wysuszeniu i zmieleniu. Warto jednak zauważyć, że w procesie tym chilli traci prawie całą witaminę C, a poziom witaminy A wzrasta nawet stukrotnie. Wartość energetyczna zielonej papryki to zaledwie 15 kcal, a czerwonej - 32 kcal. Warto więc włączyć paprykę do codziennej diety tym bardziej, że pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu.
Chili znane na całym świecie
Papryka hodowana jest na całym świecie. Codziennie używa jej 25 proc. mieszkańców naszego globu. W samym Meksyku istnieje ponad 140 odmian chili. Wśród najbardziej ostrych odmian króluje indyjska Naga Jolokia, która znalazła się ona nawet w Księdze Rekordów Guinessa jako najostrzejsza z papryk. Popularność papryki jest tak wielka, że w 1991 r., w Nowym Meksyku powstał Chili Institute, którego zadaniem jest promowanie chili na całym świecie.