Ostro znaczy zdrowo

Wielu dietetyków przekonuje, że zamiast jadać chipsy - lepiej pochrupać sobie paprykę. Faktem jest, że nie doceniamy zalet tego warzywa.

Obraz

/ 9Ostro znaczy zdrowo

Obraz
© flickr.com/blyzz/cc 2.0/at/ndw

Wielu dietetyków przekonuje, że zamiast jadać chipsy - lepiej pochrupać sobie paprykę. Faktem jest, że nie doceniamy zalet tego warzywa.

Papryka z powodzeniem może zastąpić niezdrowe przegryzki, a z dodatkiem dipów będzie prawdziwym rarytasem. Dodatkowym plusem niech będzie fakt, że wpływa na nasze zdrowie i "podgrzewa" atmosferę.

/ 9Wzmaga potencję

Obraz
© flickr.com/ckaroli/cc 2.0/at/sa

Już nasze babcie wierzyły, że papryka poprawia samopoczucie i wzmaga potencję. I mały sporo racji... Za ostrość papryki odpowiada bowiem kapsacyina. Enzym ten powoduje wydzielanie endorfin, które kształtują odczucie zakochania, a do tego wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia).

/ 9Podgrzewa życie seksualne

Obraz
© flickr.com/rteeuwen/cc 2.0/at/sa

Nic dziwnego, że na Karaibach uważa się, że papryka podgrzewa życie seksualne. W Guadeloupe chili jest składnikiem jednego z najpopularniejszych afrodyzjaków. Zmieszane ze zmielonymi orzechami, cynamonem, wanilią i zalane brandy tworzy likier nazywany Creme de Banana.

/ 9Łagodzi ból

Obraz
© flickr.com/11939863_N08/cc 2.0/at

Co więcej - dzięki kapsacyinie nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu. Ma też właściwości bakteriobójcze. Dlatego właśnie, wraz z kilkoma innymi związkami pokrewnymi, wykorzystywana w medycynie. Przyrządza się z niej także maści oraz plastry, stosowane przy bólach reumatycznych i mięśniowych.

/ 9Wspomaga trawienie

Obraz
© sxc.hu

Kapsaicyna jedzona w niewielkich ilościach wspomaga trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie śliny i pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych. Badania brytyjskich naukowców dowiodły, że przyspiesza proces przemiany materii, a więc pomaga w spalaniu większej ilości kalorii.

/ 9Pomaga w walce z rakiem

Obraz
© sxc.hu

Naukowcy są przekonani, że kapsacyina unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca. Z przeprowadzanych testów wynika także, że uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka.

/ 9Źródło witaminy C

Obraz
© flickr.com/17211040_N00/cc 2.0/at/ndw

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw). Najlepiej jednak jeść ją na surowo, bo podczas obróbki termicznej szybko ją traci. Najwięcej witaminy mają papryki zielone (zaledwie 7,5 dkg warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu). Podczas dojrzewania maleje poziom witaminy C, a dzięki karotenowi - rośnie A.

/ 9Lepsza świeża

Obraz
© sxc.hu

Swoje dobroczynne właściwości papryka zachowuje także po wysuszeniu i zmieleniu. Warto jednak zauważyć, że w procesie tym chilli traci prawie całą witaminę C, a poziom witaminy A wzrasta nawet stukrotnie. Wartość energetyczna zielonej papryki to zaledwie 15 kcal, a czerwonej - 32 kcal. Warto więc włączyć paprykę do codziennej diety tym bardziej, że pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu.

/ 9Chili znane na całym świecie

Obraz
© flickr.com/meaduva/cc 2.0/at/ndw

Papryka hodowana jest na całym świecie. Codziennie używa jej 25 proc. mieszkańców naszego globu. W samym Meksyku istnieje ponad 140 odmian chili. Wśród najbardziej ostrych odmian króluje indyjska Naga Jolokia, która znalazła się ona nawet w Księdze Rekordów Guinessa jako najostrzejsza z papryk. Popularność papryki jest tak wielka, że w 1991 r., w Nowym Meksyku powstał Chili Institute, którego zadaniem jest promowanie chili na całym świecie.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce