Orzechowiec
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- łyzeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa orzechowa:
- 30 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 10 dag masła
- Krem I:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 szklanki mleka
- pol kostki masła
- Krem II:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Składniki na ciasto polaczyc i wyrobic ciasto,następnie podzielić je na trzy części.Dwa placki piec ok 15 minut w temp 180 stopni. Trzeci placek przed pieczeniem pokrywamy masa orzechowa - maslo roztapiamy w garniszku , dodajemy miod i orzechy, mieszamy by wszystkie orzeszki pokryly sie masa - i to gorace wylewamy na surowe ciasto.Pieczemy jak dwa poprzednie. Gdy wszystkie "placki" ostygna mozemy przystapic do koncowego wykanczania - Na pierwszy spod wylewamy mase krowkowa z mleka skondensowanego ( w tym celu gotujemy je ok 2 godz lub kupujemy gotowa mase ), przykrywamy plackiem a na niego nakladamy goracy budyn zmiksowany z maslem, na to nakladamy ostatnia warstwe czyli placek z masa orzechowa
Przepis dodał użytkownik Goplana
Podziel się opinią
Komentarze