Orzechowe delicje
- 150 g margaryny
- 250 g mąki
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300g różnych orzechów (np.włoskich,
- laskowych,ziemnych,nerkowca,migdałów)
- 150 g polewy czekoladowej
Margarynę pokroić w kostkę,zagnieść z z mąką,70g
cukru,jajkiem,solą,cukrem waniliowym. Ciasto owinąć folią spożywczą i
wstawić do lodówki na 60minut. Następnie rozwałkować na posypanym
mąką blacie i za pomocą okrągłej foremki lub literatki wykrawać
krążki. Krążki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w temp.180stopni. Pozostały cukier rozgrzać na
gorącej patelni, skarmelizować. Dodać orzechy,wymieszać z
karmelem.Karmel orzechowy ponakładać na każde upieczone i ostudzone
ciastko. Brzegi ciastek zanurzyć w polewie czekoladowej. Położyć na
papierze do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze