Nowe ciastko dla Warszawy
Konkurs na recepturę nowego ciastka dla Warszawy, mającego stać się symbolem polskiej stolicy, ogłosiły w tłusty czwartek Cech Rzemiosła Spożywczego, Związek Rzemiosła Polskiego oraz władze miasta. Wyboru stołecznego ciastka dokonają m.in. znani artyści.
Konkurs na recepturę nowego ciastka dla Warszawy, mającego stać się symbolem polskiej stolicy, ogłosiły w tłusty czwartek Cech Rzemiosła Spożywczego, Związek Rzemiosła Polskiego oraz władze miasta. Wyboru stołecznego ciastka dokonają m.in. znani artyści.
Propozycje ciastek zostaną ocenione - pod względem smaku, wyglądu i nowatorstwa - przez jury, w skład którego weszli m.in.: Ewa Bem, Beata Tyszkiewicz, Michał Żebrowski, Emilian Kamiński i Rafał Olbrychski. Nie mogło również zabraknąć znawcy tematu i najbardziej znanego cukiernika w stolicy - Andrzeja Blikle. Obradom przewodniczyć będzie prezydent stolicy Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Jurorzy już służą podpowiedziami.
- Warszawskie ciacho powinno być z pazurem - uważa Ewa Bem. - Uważam, że Warszawie należy się coś, co ją trochę urozmaici, da jej trochę poczucia humoru i trochę błysku - oceniła piosenkarka.
Rafał Olbrychski jest zdania, że cenne byłoby „połączenie różnych smaków regionalnych w ciastku", bo to by „odzwierciedlało przekrój socjologiczny Warszawy".
Propozycje można zgłaszać do 21 kwietnia, a zwycięzca zostanie ogłoszony 23 kwietnia.
Uczestnikami konkursu mogą być warszawscy cukiernicy zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Spożywczych. Każdy z nich może zgłosić jedną propozycję ciastka ważącego nie więcej niż 150 g.
Nazwę dla słodkiego symbolu stolicy zaproponują sami warszawiacy. W ramach nagrody zwycięzca i jego firma będą promowani w kampanii prowadzonej przez organizatorów konkursu.
(PAP)
fot. Jupiterimages