Naturalne substancje słodzące

Biały jak śnieg cukier jest powszechnie stosowany w naszej kuchni. Co więcej, wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodkiej herbaty czy kawy. A przecież, poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu poważnych schorzeń.

Obraz

/ 10Bez cukru ani rusz?

Obraz
© archiwum

Biały jak śnieg cukier jest powszechnie stosowany w naszej kuchni. Co więcej, wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodkiej herbaty czy kawy. A przecież, poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu poważnych schorzeń. Jakimi naturalnymi środkami go zastępować radzi Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Biały i brązowy

Obraz
© archiwum

- Cukier, najczęściej otrzymywany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, to krystalizowana sacharoza. Stosowany jest w codziennym użytku do produkcji słodyczy, soków, przetworów owocowych. Cukier trzcinowy w porównaniu do cukru buraczanego zawiera (choć w niewielkich ilościach) składniki mineralne: żelazo, magnez, fosfor, wapń. Jego złotobrązowe kryształki nadają się także do zdobienia ciast, ciasteczek czy lodów. Najpopularniejszymi naturalnymi substancjami słodzącymi stosowanymi w codziennej kuchni pozostają cukier, miód oraz cukier trzcinowy. Jednak dostępne są jeszcze fruktoza, ksylitol, stewia oraz syrop klonowy - wyjaśnia specjalista.

/ 10Miód

Obraz
© archiwum

Słodki produkt wytwarzany głównie przez pszczoły. Najczęściej wymienia się miód spadziowy, kwiatowy, lipowy, mieszany. W jego skład wchodzą głównie węglowodany: glukoza, fruktoza i maltoza. Zawiera niewielkie ilości składników mineralnych i witamin. Przypisuje się mu właściwości lecznicze, odżywcze i antybakteryjne. Najcenniejszy pod względem wartości odżywczych jest miód spadziowy. Miód może być stosowany do napojów (ale nie gorących!) i wypieków domowych. Nie należy go podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

/ 10Fruktoza

Obraz
© archiwum

Cukier owocowy, występuje samodzielnie lub w połączeniu z glukozą, tworząc sacharozę. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajalna przez organizm człowieka, dlatego jest spożywana przez diabetyków. Jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Duże ilości fruktozy mogą powodować biegunkę, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, podwyższenie poziomu cholesterolu.

/ 10Ksylitol

Obraz
© archiwum

To organiczny związek chemiczny otrzymywany z drzewa brzozy. Stosowany również przez diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny. Najczęściej zwraca się uwagę na przeciwpróchnicze działanie ksylitolu - z tego względu jest on bardzo często dodawany do gum do żucia i cukierków. Można go kupić nie tylko w sklepach zielarskich i aptekach, ale coraz częściej dostępny jest także w supermarketach. Najczęściej stosujemy go do słodzenia napojów. Nie nadaje się natomiast do ciast drożdżowych.

/ 10Stewia

Obraz
© archiwum

To również naturalny słodzik otrzymywany z rośliny Stevia Rebaudiana Bertoni. Nie zawiera kalorii, nie podnosi poziomu cukru we krwi oraz nie powoduje próchnicy, jak zwykły biały cukier. Stewia jest spożywana w formie świeżych lub sproszkowanych liści czy też ich wodnego ekstraktu bądź wyizolowanych z niej słodkich glikozydów jako substancja dodatkowa do żywności, składnik suplementów diety lub jako słodzik stołowy. Pojawia się głównie w napojach, ale też i w deserach, jogurtach, sosach czy pieczywie.

/ 10Syrop klonowy

Obraz
© archiwum

Wytwarzany z soku klonowego. Zawiera witaminy z grupy B i jest mniej kaloryczny od miodu czy cukru. Jest stosowany jako polewa do naleśników, gofrów, ale także może być zamiennikiem cukru lub miodu.

/ 10Nie przesadzaj

Obraz
© archiwum

- Fruktoza, stewia, ksylitol oraz inne substancje słodzące są najczęściej używane przez diabetyków i osoby odchudzające się. Mają mniej kalorii albo wcale (oprócz fruktozy), niski indeks glikemiczny i nie powodują próchnicy zębów (oprócz fruktozy), a przy tym są słodkie. Nie mniej jednak nie powinny być nadużywane w codziennym menu. Większość słodzików stosowanych zbyt często, wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, tj. mdłości i biegunki, a także bóle głowy. Nie powinno się też dosładzać nimi pokarmów dla dzieci poniżej pierwszego roku życia - wyjaśnia dietetyk.

/ 10Słodziki i poliole

Obraz
© archiwum

Pozostałe tzw. słodziki to sztuczne, syntetyczne środki słodzące. Do intensywnych substancji słodzących zaliczamy aspartam, acesulfam K, sacharynę, cyklaminian (prawie nie mają kalorii). Są jeszcze poliole (alkohol poliudrokyslowy) mające niewiele kalorii w porównaniu do zwykłego cukru. To maltitol (pozyskiwany z ziaren zbóż), mannitol czy izomalt. W przypadku większości słodzików określone jest ich dopuszczalne spożycie, informacje te znajdziemy w Europejskiej Dyrektywie 94/35/EC "o środkach słodzących do użytku w produktach spożywczych". Dyrektywy tej nie stosuje się w przypadku produktów mających naturalne właściwości słodzące, takich jak cukier, miód czy syrop klonowy. Na opakowaniach słodzików powinna być umieszczona informacja o zawartych substancjach i o ewentualnych efektach nadmiernego spożycia.

10 / 10Najlepiej zrezygnować

Obraz
© archiwum

- Nie zalecam stosowania słodzików, zwłaszcza przez dzieci. Dla zdrowia i sylwetki najlepiej jest oduczyć się słodzenia napojów i niektórych potraw. Zwłaszcza, że większość gotowych produktów zawiera już cukier czy inne substancje słodzące. Do domowych wypieków polecam cukier trzcinowy, miód, a dla osób odchudzających się lub diabetyków - stewię. Cukier i inne naturalne substancje słodzące powinny być stosowane w ograniczeniu - wyjaśnia Sandra Nowacka-Jaskólska.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja