Nashi - dwa w jednym

Jabłko to czy gruszka? Od jakiegoś czasu w polskich sklepach możemy kupić dziwny owoc - żółty, wielkości piłki tenisowej, przypominający kształtem jabłko, ale z grubym ogonkiem przypominającym bardziej gruszkowy. To nashi - gruszka azjatycka, wyjątkowo popularna w Chinach i Japonii.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jabłko czy gruszka?

Obraz
© 123RF.COM

Jabłko to czy gruszka? Od jakiegoś czasu w polskich sklepach możemy kupić dziwny owoc - żółty, wielkości piłki tenisowej, przypominający kształtem jabłko, ale z grubym ogonkiem przypominającym bardziej gruszkowy. Smak również nie daje jednoznacznego rozwiązania zagadki. Jedni uważają, że bardziej przypomina jabłko. Inni wyczuwają bardziej gruszkowy aromat. Wbrew pojawiającym się niekiedy opiniom ten niezwykły owoc nie jest mieszańcem naszych rodzimych smakołyków. To nashi - gruszka azjatycka (nazywana też japońską, chińską lub piaskową), wyjątkowo popularna w Chinach i Japonii.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 5Z Dalekiego Wschodu

Obraz
© 123RF.COM

Gruszka azjatycka znana jest na Dalekim Wschodzie od wieków. Ma specyficzny smak. Jest bardzo orzeźwiająca, ale jej miąższ ma nieco piaskową konsystencję. Od wielu lat popularna jest również poza Azją - w Stanach Zjednoczonych ma sporo fanów. Europa jednak długo się broniła - tu bowiem rządzą jabłka i gruszki. Ale w końcu nashi zaczyna walczyć o swoje miejsce na Starym Kontynencie i wcale nie jest bez szans, by zdetronizować swoich europejskich kuzynów.

/ 5Jak kupować?

Obraz
© 123RF.COM

Nashi posiada specyficzne właściwości - to owoc bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne, więc łatwo go transportować. Poza tym - nie psuje się zbyt szybko, więc można go przechowywać nawet kilka miesięcy. To bardzo istotne i dla producentów, i dla konsumentów. Kupując nashi warto zwrócić uwagę na to, aby owoce miał jasny kolor i były jędrne w dotyku. Jeśli w smaku orientalna gruszka jest zbyt kwaśna, oznacza to, że jest niedojrzała. Przejrzały owoc nabiera za to dodatkowej goryczki. Pamiętajmy też, że nashi są bardzo zdrowe. To znakomite źródło błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy i potasu. Zawierają dużo kwasu foliowego, który wspomaga procesy krwiotwórcze. Niestety nie są tanie - jeden owoc może kosztować nawet 4 zł.

/ 5Świetny syrop i deser

Obraz
© 123RF.COM

No właśnie, kupiliśmy azjatycką gruszkę. Co z nią zrobić? Wiele osób twierdzi, że najlepiej jeść ją na surowo, koniecznie schłodzone w lodówce. Wtedy ma najlepszy smak, a w dodatku jest przyjemnie chrupiąca. Ze względu na swoje smakowe właściwości (jest i słodka, i kwaskowata zarazem) dodaje się ją również do sałatek, niekoniecznie owocowych. Nashi doskonale sprawdza się także w deserach. Najprostszy - ciasto francuskie, imbir, orientalna gruszka w plastrach. Pieczemy w piekarniku i podajemy z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Gruszki azjatyckie przerabia się również na soki, syropy, a nawet wina. Szczególnie znany jest syrop przygotowywany z soku z nashi i cukru. Jest bardzo aromatyczny i lekko egzotyczny.

/ 5Z własnego ogródka

Obraz
© 123RF.COM

Warto zastanowić się, czy nie posadzić drzewka gruszki azjatyckiej w ogródku lub na działce. Roślina ta bowiem znakomicie daje sobie radę w polskich klimacie. Grusze azjatyckie zawiązują bardzo dużo pąków kwiatowych, dzięki czemu ryzyko zbyt dużej utraty owoców maleje. To ważne, gdyż większość odmian azjatyckich kwitnie nieco wcześniej od europejskich i wiosenne przymrozki mogą uszkodzić kwiaty. Aby cieszyć się owocami nashi z własnej działki musimy jednak postarać się także o inne drzewka owocowe. Grusza azjatycka jest bowiem obcopylna, czyli wymaga zapylenia pyłkiem innej rośliny. Dlatego też w niedalekim sąsiedztwie powinny znajdować się inne grusze kwitnące w tym samym terminie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce