Napoje, które rozgrzewają

Zimą nic skuteczniej nie podniesie nam temperatury niż kubek ciepłego i aromatycznego napoju. Nie tylko rozgrzeje, ale jeśli przyrządzimy go z odpowiednich składników, będzie smaczny i zdrowy. Po jakie napoje sięgać, gdy za oknem śnieg, a słupek rtęci spadł poniżej zera?

Obraz

/ 9Najlepsze na mrozy

Obraz
© 123rf

Zimą nic skuteczniej nie podniesie nam temperatury niż kubek ciepłego i aromatycznego napoju. Nie tylko rozgrzeje, ale jeśli przyrządzimy go z odpowiednich składników, będzie smaczny i zdrowy. Po jakie napoje sięgać, gdy za oknem śnieg, a słupek rtęci spadł poniżej zera?

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Grzane wino na odprężenie

Obraz
© 123rf

To jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, który charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem. Sięgano po niego już w średniowieczu, głównie jako lekarstwo na przeziębienie. Grzaniec rozgrzewa, poprawia humor, relaksuje i działa antydepresyjnie. Można przygotować go według przepisu: butelkę czerwonego wina (najlepiej wytrawnego) podgrzewać w rondlu lub garnku na małym ogniu, uważając, aby napój się nie zagotował. Dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę, niedużą garść goździków i ewentualnie rodzynki. Zdjąć z ognia, gdy wino będzie gorące. Do grzańca można dodać miód (tuż przed rozlaniem do kubków), cynamon czy wanilię.

/ 9Gorąca czekolada z tabasco

Obraz
© 123rf

Napój smaczny, a spożywany w rozsądnych ilościach również zdrowy. Czekolada zawiera bowiem cenny dla zdrowia magnez i wapń. Podana na gorąco nie tylko rozgrzeje, ale również da uczucie sytości, ukoi skołatane nerwy i pozwoli się zrelaksować. Zimą podstawowy przepis na gorącą czekoladę warto wzbogacić np. rozgrzewającym tabasco. Szklankę mleka należy połączyć ze szklanką słodkiej śmietanki (36 proc.). Dodać tabliczkę połamanej na kawałki czekolady i pół łyżeczki tabasco. Wszystkie składniki zagotować w rondelku, ciągle mieszając. Tak przygotowaną czekoladę należy rozlać do kubków i posypać szczyptą chili. Napój można podawać również z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.

/ 9Kojąca herbata z rumem

Obraz
© 123rf

Taki napój to znakomita propozycja na chłodne dni - świetnie rozgrzewa, poprawia nastrój i usprawnia krążenie. Do przygotowania "herbatki z prądem" potrzebna jest szklanka mocno zaparzonej czarnej herbaty, mały kieliszek rumu, szczypta cynamonu, cukier i sok z cytryny. Po zaparzeniu herbaty należy odstawić ją na chwilę, aby nieco przestygła. Następnie dodaje się do niej około pół łyżki soku z cytryny, szczyptę cynamonu, cukier do smaku i rum. Tak przygotowany napój można również osłodzić miodem (zrezygnuj wtedy z cukru), a zamiast soku z cytryny wrzucić jej plasterek. Napój będzie dobrze smakować także z goździkami czy sokiem z malin.

/ 9Zielona latte matcha

Obraz
© CC BY 2.0/michael pollack

Matcha to herbata japońska, która ma postać zielonego pudru. Przez buddyjskich mnichów była uznawana za napój medytacyjny. Warto sięgnąć po nią szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa, dodaje energii i ma niezwykły zielonkawy kolor. Aby przygotować matcha latte - alternatywę dla zwykłej kawy - należy najpierw zaparzyć herbatę matcha, wsypując łyżeczkę herbaty do kubka i zalewając ją gorącą wodą (nie więcej niż 3-4 łyżkami). Wymieszać bambusową trzepaczką do matcha albo łyżeczką. Dodać cukier lub syrop (klonowy czy z agawy) w ilości według uznania. Około 150 ml mleka podgrzać i spienić - spieniaczem lub małą trzepaczką - a następnie zalać nim herbatę. Podawać natychmiast.

/ 9Gorąca herbata z imbirem

Obraz
© Thinkstock

Niewiele produktów rozgrzewa skuteczniej niż imbir. Medycyna chińska uważa go za potrawę "gorącą". Korzeń ten chroni przed przeziębieniem, poprawia trawienie i wzmacnia apetyt. Aby przygotować napój, na początku niewielki kawałek imbiru należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - tak, aby uzyskać trzy łyżki. W dzbanku zaparzamy ulubioną herbatę, a następnie wrzucamy do środka starty imbir, po kilka plasterków pomarańczy i cytryny. Można również dodać łyżkę świeżej lub suszonej mięty. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na około pięć minut. Smak herbaty można wzbogacić miodem.

/ 9Aromatyczne piwo na gorąco

Obraz
© 123rf

Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. Będzie tym bardziej aromatyczny, im więcej przypraw wykorzystamy - najczęściej są to goździki, cynamon, gałka muszkatołowa czy kardamon. W rondelku podgrzewamy pół litra jasnego piwa. Dodajemy przyprawy, a także, według uznania, dwie łyżki płynnego miodu czy kilka plasterków pomarańczy (należy je ugnieść w rondlu, aby puściły sok). Uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy napój będzie gorący, należy go przecedzić. Podawać z pomarańczą i - ewentualnie - odrobiną soku malinowego.

/ 9Wassail na bazie cydru

Obraz
© 123rf

Napój ma długą tradycję - prawdopodobnie pochodzi z Saksonii. Jego bazą jest cydr, czyli przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. W tym przepisie można zastąpić go sokiem jabłkowym. Do rondelka lub garnka należy wrzucić goździki, dwie łyżeczki cynamonu (lub laskę tej przyprawy) i połowę szklanki cukru. Zalać dwoma szklankami wody i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Całość gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić (pod przykryciem) na około godzinę. Po upływie tego czasu wlać 1-1,5 litra cydru lub soku jabłkowego, pół szklanki soku z cytryny i szklankę soku pomarańczowego. Wymieszać i gotować przez kwadrans. Przed podaniem przecedzić.

/ 9Kawa z cynamonem i miodem

Obraz
© sxc.hu

Kawa z dodatkiem cynamonu to według medycyny chińskiej napój, który wzmacnia system odpornościowy, chroni przed przeziębieniem, bywa również skutecznym afrodyzjakiem. Połączenie cynamonu i miodu czyni kawę jeszcze bardziej rozgrzewającą. Do kubka lub filiżanki należy wlać dwie łyżki płynnego miodu i wsypać dwie łyżeczki mielonego cynamonu. Naczynie do 3/4 wysokości wypełnij przygotowaną wcześniej gorącą kawą (np. z ekspresu). Resztę powoli wypełnij ciepłym mlekiem ? najlepiej, aby się wcześniej spieniło. Całość możesz posypać cynamonem i podać w wysokiej szklance, żeby warstwy napoju były dobrze widoczne.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości