Napoje, które rozgrzewają
Zimą nic skuteczniej nie podniesie nam temperatury niż kubek ciepłego i aromatycznego napoju. Nie tylko rozgrzeje, ale jeśli przyrządzimy go z odpowiednich składników, będzie smaczny i zdrowy. Po jakie napoje sięgać, gdy za oknem śnieg, a słupek rtęci spadł poniżej zera?
Najlepsze na mrozy
Zimą nic skuteczniej nie podniesie nam temperatury niż kubek ciepłego i aromatycznego napoju. Nie tylko rozgrzeje, ale jeśli przyrządzimy go z odpowiednich składników, będzie smaczny i zdrowy. Po jakie napoje sięgać, gdy za oknem śnieg, a słupek rtęci spadł poniżej zera?
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Grzane wino na odprężenie
To jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, który charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem. Sięgano po niego już w średniowieczu, głównie jako lekarstwo na przeziębienie. Grzaniec rozgrzewa, poprawia humor, relaksuje i działa antydepresyjnie. Można przygotować go według przepisu: butelkę czerwonego wina (najlepiej wytrawnego) podgrzewać w rondlu lub garnku na małym ogniu, uważając, aby napój się nie zagotował. Dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę, niedużą garść goździków i ewentualnie rodzynki. Zdjąć z ognia, gdy wino będzie gorące. Do grzańca można dodać miód (tuż przed rozlaniem do kubków), cynamon czy wanilię.
Gorąca czekolada z tabasco
Napój smaczny, a spożywany w rozsądnych ilościach również zdrowy. Czekolada zawiera bowiem cenny dla zdrowia magnez i wapń. Podana na gorąco nie tylko rozgrzeje, ale również da uczucie sytości, ukoi skołatane nerwy i pozwoli się zrelaksować. Zimą podstawowy przepis na gorącą czekoladę warto wzbogacić np. rozgrzewającym tabasco. Szklankę mleka należy połączyć ze szklanką słodkiej śmietanki (36 proc.). Dodać tabliczkę połamanej na kawałki czekolady i pół łyżeczki tabasco. Wszystkie składniki zagotować w rondelku, ciągle mieszając. Tak przygotowaną czekoladę należy rozlać do kubków i posypać szczyptą chili. Napój można podawać również z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.
Kojąca herbata z rumem
Taki napój to znakomita propozycja na chłodne dni - świetnie rozgrzewa, poprawia nastrój i usprawnia krążenie. Do przygotowania "herbatki z prądem" potrzebna jest szklanka mocno zaparzonej czarnej herbaty, mały kieliszek rumu, szczypta cynamonu, cukier i sok z cytryny. Po zaparzeniu herbaty należy odstawić ją na chwilę, aby nieco przestygła. Następnie dodaje się do niej około pół łyżki soku z cytryny, szczyptę cynamonu, cukier do smaku i rum. Tak przygotowany napój można również osłodzić miodem (zrezygnuj wtedy z cukru), a zamiast soku z cytryny wrzucić jej plasterek. Napój będzie dobrze smakować także z goździkami czy sokiem z malin.
Zielona latte matcha
Matcha to herbata japońska, która ma postać zielonego pudru. Przez buddyjskich mnichów była uznawana za napój medytacyjny. Warto sięgnąć po nią szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa, dodaje energii i ma niezwykły zielonkawy kolor. Aby przygotować matcha latte - alternatywę dla zwykłej kawy - należy najpierw zaparzyć herbatę matcha, wsypując łyżeczkę herbaty do kubka i zalewając ją gorącą wodą (nie więcej niż 3-4 łyżkami). Wymieszać bambusową trzepaczką do matcha albo łyżeczką. Dodać cukier lub syrop (klonowy czy z agawy) w ilości według uznania. Około 150 ml mleka podgrzać i spienić - spieniaczem lub małą trzepaczką - a następnie zalać nim herbatę. Podawać natychmiast.
Gorąca herbata z imbirem
Niewiele produktów rozgrzewa skuteczniej niż imbir. Medycyna chińska uważa go za potrawę "gorącą". Korzeń ten chroni przed przeziębieniem, poprawia trawienie i wzmacnia apetyt. Aby przygotować napój, na początku niewielki kawałek imbiru należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - tak, aby uzyskać trzy łyżki. W dzbanku zaparzamy ulubioną herbatę, a następnie wrzucamy do środka starty imbir, po kilka plasterków pomarańczy i cytryny. Można również dodać łyżkę świeżej lub suszonej mięty. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na około pięć minut. Smak herbaty można wzbogacić miodem.
Aromatyczne piwo na gorąco
Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. Będzie tym bardziej aromatyczny, im więcej przypraw wykorzystamy - najczęściej są to goździki, cynamon, gałka muszkatołowa czy kardamon. W rondelku podgrzewamy pół litra jasnego piwa. Dodajemy przyprawy, a także, według uznania, dwie łyżki płynnego miodu czy kilka plasterków pomarańczy (należy je ugnieść w rondlu, aby puściły sok). Uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy napój będzie gorący, należy go przecedzić. Podawać z pomarańczą i - ewentualnie - odrobiną soku malinowego.
Wassail na bazie cydru
Napój ma długą tradycję - prawdopodobnie pochodzi z Saksonii. Jego bazą jest cydr, czyli przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. W tym przepisie można zastąpić go sokiem jabłkowym. Do rondelka lub garnka należy wrzucić goździki, dwie łyżeczki cynamonu (lub laskę tej przyprawy) i połowę szklanki cukru. Zalać dwoma szklankami wody i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Całość gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić (pod przykryciem) na około godzinę. Po upływie tego czasu wlać 1-1,5 litra cydru lub soku jabłkowego, pół szklanki soku z cytryny i szklankę soku pomarańczowego. Wymieszać i gotować przez kwadrans. Przed podaniem przecedzić.
Kawa z cynamonem i miodem
Kawa z dodatkiem cynamonu to według medycyny chińskiej napój, który wzmacnia system odpornościowy, chroni przed przeziębieniem, bywa również skutecznym afrodyzjakiem. Połączenie cynamonu i miodu czyni kawę jeszcze bardziej rozgrzewającą. Do kubka lub filiżanki należy wlać dwie łyżki płynnego miodu i wsypać dwie łyżeczki mielonego cynamonu. Naczynie do 3/4 wysokości wypełnij przygotowaną wcześniej gorącą kawą (np. z ekspresu). Resztę powoli wypełnij ciepłym mlekiem ? najlepiej, aby się wcześniej spieniło. Całość możesz posypać cynamonem i podać w wysokiej szklance, żeby warstwy napoju były dobrze widoczne.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl