Napar w 7 odsłonach
Najczęściej pijemy herbatę czarną. Są jednak i inne, często znacznie zdrowsze rodzaje. Warto spróbować...
Herbata biała
Produkowana w Chinach na niewielką skalę. Charakteryzuje się najbardziej delikatnym i subtelnym smakiem. Napar zawiera duże ilości witaminy C oraz ma właściwości antyoksydacyjne - opóźniające proces starzenia i zmniejszające ryzyko zachorowań na raka. Najbardziej ceniona jest Yin Hen, a najbardziej popularna to Pai Mu Tan.
Herbata czarna
Chyba najbardziej popularna. Zbierana na licznych plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna pochodzi z Darjeeling (północne Indie), ale równie cenione są herbaty z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Producenci często wzbogacają herbatę o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum, co korzystnie wpływa na ich smak.
Pu-Erh
Czerwona herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych. Napar ma specyficzny, ziemisty smak i cenne, zdrowotne właściwości. Herbata znana jako odchudzająca, gdyż obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia. Co ciekawe, Pu-Erh jest jedną z niewielu herbat, która im jest starsza - tym droższa.
Rooibos
Często bywa herbatą zdrowia otrzymywana jest z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Bardzo delikatna w smaku i zapachu, a do tego bogata w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny, dlatego może być podawana nawet dzieciom. Polecana osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem, gdyż ma właściwości uspokajające i pomaga przy bólach głowy. Do tego bogata jest w witaminę C i fluor.
Herbata Ulong
Produkowana jest w Chinach i Taiwanie (Formosa). Często nazywana jest herbatą półfermentowaną lub niedofermentowaną. Ulong uważana jest za jedną z najlepszych chińskich herbat poddawanych krótkiej fermentacji. Ma łagodny, owocowy smak o lekko drzewnym aromacie. Najbardziej znanymi gatunkami jest "Ulong Fancy" i "Ding Dong".
Yerba Mate
Wytwarzana z rozdrobnionych i wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Często nazywana jest dobroczynnym "narkotykiem" lub "zielonym złotem Indian". Często zalecana jako w kuracjach odchudzających, jako środek wspomagający. Jest bogata w witaminy A i C oraz minerały (sód, potas, magnez i wapń). Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie. Ponadto wpływa korzystnie na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł. Zawiera kofeinę, dzięki której zwalcza zmęczenie.
Herbata zielona
Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale nie została poddana procesowi fermentacji. W samych Chinach wytwarza się jej ok. 450 tys. ton rocznie. Wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Chroni przed zawałami serca, wzmacniania zęby i kości, stymuluje krążenie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, reguluje procesy trawienne i wspomaga koncentrację. Herbata zielona jest bardziej gorzka od czarnej, a w filiżance napar przybiera barwę zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej.