Napar w 7 odsłonach

Najczęściej pijemy herbatę czarną. Są jednak i inne, często znacznie zdrowsze rodzaje. Warto spróbować...

Obraz

/ 7Herbata biała

Obraz
© flickr.com/merelymel/cc 2.0/at/sa

Produkowana w Chinach na niewielką skalę. Charakteryzuje się najbardziej delikatnym i subtelnym smakiem. Napar zawiera duże ilości witaminy C oraz ma właściwości antyoksydacyjne - opóźniające proces starzenia i zmniejszające ryzyko zachorowań na raka. Najbardziej ceniona jest Yin Hen, a najbardziej popularna to Pai Mu Tan.

/ 7Herbata czarna

Obraz
© sxc.hu

Chyba najbardziej popularna. Zbierana na licznych plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna pochodzi z Darjeeling (północne Indie), ale równie cenione są herbaty z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Producenci często wzbogacają herbatę o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum, co korzystnie wpływa na ich smak.

/ 7Pu-Erh

Obraz
© flickr.com/botheredbybees/cc 2.0/at

Czerwona herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych. Napar ma specyficzny, ziemisty smak i cenne, zdrowotne właściwości. Herbata znana jako odchudzająca, gdyż obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia. Co ciekawe, Pu-Erh jest jedną z niewielu herbat, która im jest starsza - tym droższa.

/ 7Rooibos

Obraz
© flickr.com/arandall/cc 2.0.at

Często bywa herbatą zdrowia otrzymywana jest z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Bardzo delikatna w smaku i zapachu, a do tego bogata w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny, dlatego może być podawana nawet dzieciom. Polecana osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem, gdyż ma właściwości uspokajające i pomaga przy bólach głowy. Do tego bogata jest w witaminę C i fluor.

/ 7Herbata Ulong

Obraz
© flickr.com/chadao/cc 2.0/at

Produkowana jest w Chinach i Taiwanie (Formosa). Często nazywana jest herbatą półfermentowaną lub niedofermentowaną. Ulong uważana jest za jedną z najlepszych chińskich herbat poddawanych krótkiej fermentacji. Ma łagodny, owocowy smak o lekko drzewnym aromacie. Najbardziej znanymi gatunkami jest "Ulong Fancy" i "Ding Dong".

/ 7Yerba Mate

Obraz
© flickr.com/juanpol/cc 2.0/at

Wytwarzana z rozdrobnionych i wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Często nazywana jest dobroczynnym "narkotykiem" lub "zielonym złotem Indian". Często zalecana jako w kuracjach odchudzających, jako środek wspomagający. Jest bogata w witaminy A i C oraz minerały (sód, potas, magnez i wapń). Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie. Ponadto wpływa korzystnie na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł. Zawiera kofeinę, dzięki której zwalcza zmęczenie.

/ 7Herbata zielona

Obraz
© sxc.hu

Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale nie została poddana procesowi fermentacji. W samych Chinach wytwarza się jej ok. 450 tys. ton rocznie. Wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Chroni przed zawałami serca, wzmacniania zęby i kości, stymuluje krążenie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, reguluje procesy trawienne i wspomaga koncentrację. Herbata zielona jest bardziej gorzka od czarnej, a w filiżance napar przybiera barwę zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie