Muffiny z pistacjami

Obraz

Składniki

  • 1 opakowanie budyniu pistacjowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 50 g pistacji bez łupin, wcześniej uprażonych i rozbitych
  • 2 łyżki grubego, białego cukru na posypkę (opcjonalnie)
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W jednej misce wymieszać składniki suche: budyń, mąkę, cukier puder, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól morską.

Przepis

W drugiej połączyć składniki mokre: jajka, ekstrakt, mleko i olej. Następnie wymieszaj ze sobą zawartości obu naczyń. Można dodać 2 krople barwnika spożywczego. Dodać pistacje i ponownie wymieszać.

Przepis

Masę przelać do papilotek lub silikonowej formy na muffinki. Piec przez 10 minut, a następnie posypać cukrem i piec kolejne 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Przepis

Odstawić do ostygnięcia.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć