Trwa ładowanie...
d4e6465
20-11-2014 21:58

Muffiny z pistacjami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d4e6465
Składniki
  • 1 opakowanie budyniu pistacjowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 50 g pistacji bez łupin, wcześniej uprażonych i rozbitych
  • 2 łyżki grubego, białego cukru na posypkę (opcjonalnie)
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Przepis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W jednej misce wymieszać składniki suche: budyń, mąkę, cukier puder, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól morską.

W drugiej połączyć składniki mokre: jajka, ekstrakt, mleko i olej. Następnie wymieszaj ze sobą zawartości obu naczyń. Można dodać 2 krople barwnika spożywczego. Dodać pistacje i ponownie wymieszać.

Masę przelać do papilotek lub silikonowej formy na muffinki. Piec przez 10 minut, a następnie posypać cukrem i piec kolejne 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Odstawić do ostygnięcia.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e6465
d4e6465
d4e6465
Więcej tematów
d4e6465