Muffiny z pistacjami

Obraz

Składniki

  • 1 opakowanie budyniu pistacjowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 50 g pistacji bez łupin, wcześniej uprażonych i rozbitych
  • 2 łyżki grubego, białego cukru na posypkę (opcjonalnie)
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W jednej misce wymieszać składniki suche: budyń, mąkę, cukier puder, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól morską.

Przepis

W drugiej połączyć składniki mokre: jajka, ekstrakt, mleko i olej. Następnie wymieszaj ze sobą zawartości obu naczyń. Można dodać 2 krople barwnika spożywczego. Dodać pistacje i ponownie wymieszać.

Przepis

Masę przelać do papilotek lub silikonowej formy na muffinki. Piec przez 10 minut, a następnie posypać cukrem i piec kolejne 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Przepis

Odstawić do ostygnięcia.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się