Moje faworki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- pół szklanki żółtek pół szklanki piwa (jasnego) szczypta soli oraz mąka, tyle ile się wgniecie. To dosyć twarde ciasto i trudne do wałkowania ale warto się wysilić - efekt murowany.
Mąkę przesiać (zawsze do każdego ciasta) zrobić dołek i wlać żółtka z piwem, zagniatać dosyć długo, żeby jak najwięcej wgnieść powietrza. No i potem zostaje tylko wałkowanie, nacinanie, przekładanie-formowanie faworków. Potem już tylko smażenie, którego bardzo nie lubię i zostawiam mężowi. U mnie smaży się na mieszance oleju ze smalcem. SMACZNEGO>
Przepis dodał użytkownik Alicja
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze