- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- pół szklanki żółtek pół szklanki piwa (jasnego) szczypta soli oraz mąka, tyle ile się wgniecie. To dosyć twarde ciasto i trudne do wałkowania ale warto się wysilić - efekt murowany.
Przepis
Mąkę przesiać (zawsze do każdego ciasta) zrobić dołek i wlać żółtka z piwem, zagniatać dosyć długo, żeby jak najwięcej wgnieść powietrza. No i potem zostaje tylko wałkowanie, nacinanie, przekładanie-formowanie faworków. Potem już tylko smażenie, którego bardzo nie lubię i zostawiam mężowi. U mnie smaży się na mieszance oleju ze smalcem. SMACZNEGO>
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl