- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- główka kapusty
- koperek
- boczek lub słonina
- sól
- cebula
- pieprz
- ocet
Przepis
Młoda kapustę robię co roku na różne sposoby. Tym razem w takiej wersji. Jeśli chcemy, możemy też zagęścić odrobiną mąki. Kapustę myjemy, kroimy na pół i szatkujemy grubiej lub cieniej - tak jak lubimy. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy około 15 minut.
Przepis
Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Boczek lub słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz i skwarki będą lekko brązowe, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Przesmażamy do zezłocenia. Całość przelewamy do kapusty. Na koniec dodajemy koperek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl