MIODOWE CIASTECZKA
- CIASTECZKA MIODOWE
- Na 50-60 pierniczków:
- -75 g Kasi
- -25 dag miodu
- -12,5 dag cukru
- -1 op. przyprawy do pierników
- -50 dag mąki
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 jajko
Czas
pieczenia: 15-20 minut.
1. Kasię, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny.
3. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.
4. Pierniczki układamy na tłuszczonej blaszce i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 200 "C piekarniku. Upieczone pierniczki studzimy i na 2-3 tygodnie odstawiamy w suche miejsce.
Przepis dodał użytkownik moniska2005
Podziel się opinią
Komentarze