Mini serniczki z mango i passiflorą
Wymarzony deser na lato – cytrynowa masa serowa, mus z mango i orzeźwiająca marakuja, zwana także passiflorą. Jest łatwy do zrobienia, lekki i bardzo efektowny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 100 g ciastek owsianych,
- 25 g masła,
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 g naturalnego serka homogenizowanego,
- 200 ml gorącej wody,
- 1 mango,
- 2 marakuje.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Ciastka owsiane zblenduj i połącz ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wylep dno pucharków lub słoiczków. Wstaw do lodówki, by zastygła. Mango obierz i zmiksuj na gładki mus. W dużej misce zmiksuj schłodzoną galaretkę z serkiem homogenizowanym. Wstaw do lodówki. Na spód z ciastek wyłóż mus z mango. Na wierzch wylej tężejąca masę serową. Ponownie wstaw do lodówki. Marakuję przekrój na pół. Łyżeczkę wyjmij miąższ. Gdy masa sernikowa stężeje, wyłóż na nią passiflorę.
Zobacz też: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze