Masło czy margaryna?

Zarówno masło jak i margaryna mają swoje wady jak i zalety. Bilans zysków i strat zmienia się, kiedy publikowane są kolejne badania lub... organizowane są kampanie reklamowe...

Obraz

/ 9Masło czy margaryna - co wybrać?

Obraz
© Stockbyte

Zarówno masło jak i margaryna mają swoje wady jak i zalety. Bilans zysków i strat zmienia się, kiedy publikowane są kolejne badania lub... organizowane są kampanie reklamowe... Warto jednak wiedzieć jaki jest ich główny skład i jak wpływają na nasze zdrowie.

/ 9Masło czy "smarowidło"?

Obraz
© sxc.hu

Kiedy w XIX w. francuski chemik Hippolyte Mege-Mouriés wynalazł margarynę, zwolennicy masła podnieśli lament. Twierdzili, że to marna imitacja "smarowidła", niezdrowa i sztuczna, bo nie da się jej wyprodukować w domowym zaciszu. Jak jest naprawdę?

/ 9Masło dobre dla skóry

Obraz
© Stockbyte

Masło dostarcza nam łatwostrawnego tłuszczu mlecznego o właściwościach przeciwutleniających, nawilża skórę, regeneruje nabłonek przewodu pokarmowego i sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej jelit. Obecnie przygotowywane jest ze śmietany, a jego najpopularniejsze gatunki to ekstra i śmietankowe. Oba gatunki różnią się smakiem, zawartością tłuszczu i laktozy.

/ 9Masło - tłuszcz i witaminy

Obraz
© flickr.com/houseofsims/cc 2.0/at

Zdecydowana większość to nasycone kwasy tłuszczowe. Reszta to zdrowe kwasy jedno- i wielonienasycone. Zawiera też spore ilości witamin A, D, E i karotenoidów. Niestety, ma też bardzo dużo cholesterolu. Jedna łyżka masła ekstra (ok. 20 g) to ok. 145 kcal i 16,5 g tłuszczu. Śmietankowe jest nieco lżejsze - ma 132 kcal i 15 g tłuszczu.

/ 9Kto powinien uważać?

Obraz
© sxc.hu

Lepiej, żeby masła nie używały m.in. osoby chorujące na miażdżycę i nadciśnienie. Warto podawać je jednak dzieciom poniżej trzeciego roku życia, ponieważ mają bardzo duże zapotrzebowanie energetyczne. Pamiętajcie, że nie można trzymać masła poza lodówką, bo szybko jełczeje i staje się szkodliwe. Nie wolno również smażyć na maśle, bo w wysokiej temperaturze powstają rakotwórcze związki.

/ 9Z czego robi się margarynę?

Obraz
© sxc.hu

Margaryna powstaje z tłuszczy pochodzenia roślinnego. Składnikami są najczęściej: mleko z dodatkami smakowymi, aromaty, mieszanina częściowo utwardzonych tłuszczy roślinnych z emulgatorem, oleje, barwniki oraz syntetyczne witaminy A i D. Kiedyś większość margaryn produkowana była metodą uwodornienia, przez co zawierały nikiel i dużo kwasów tłuszczowych trans, które są znacznie bardziej szkodliwe niż cholesterol.

/ 9Wpływa na cholesterol

Obraz
© sxc.hu

Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na poziom naszego cholesterolu oraz krzepliwość krwi. Do tego chronią przed powstaniem guzów sutka i gruczołu krokowego. Jednak ze względu na konserwanty i barwniki powinni unikać jej alergicy.

/ 9Uważaj na twarde

Obraz
© sxc.hu

Zasada jest taka, że im bardziej ciekła margaryna - tym zdrowsza. Twarde margaryny mają największe ilości wspomnianych już izomerów trans. Jedna łyżeczka margaryny dostarcza ok. 11 g tłuszczy (w tym 2 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g jednonienasyconych i 6 g wielonienasyconych).

/ 9Jak rozpoznać dobrą od złej?

Obraz
© sxc.hu

Warto dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, co deklaruje producent. Jeśli ilość kwasów tłuszczowych trans wynosi poniżej 0,1 g, to margaryna jest zdrowa. W przypadku całkowitego braku takiej informacji można zakładać, że zawiera go sporo i lepiej ją sobie odpuścić. Margaryna nadaje się doskonale do duszenia warzyw, pieczenia ciast i do zup. Nie nadaje się do smażenia, bo w wysokiej temperaturze uwalniają się wolne rodniki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja