Masło czy margaryna?

Zarówno masło jak i margaryna mają swoje wady jak i zalety. Bilans zysków i strat zmienia się, kiedy publikowane są kolejne badania lub... organizowane są kampanie reklamowe...

Obraz

/ 9Masło czy margaryna - co wybrać?

Obraz
© Stockbyte

Zarówno masło jak i margaryna mają swoje wady jak i zalety. Bilans zysków i strat zmienia się, kiedy publikowane są kolejne badania lub... organizowane są kampanie reklamowe... Warto jednak wiedzieć jaki jest ich główny skład i jak wpływają na nasze zdrowie.

/ 9Masło czy "smarowidło"?

Obraz
© sxc.hu

Kiedy w XIX w. francuski chemik Hippolyte Mege-Mouriés wynalazł margarynę, zwolennicy masła podnieśli lament. Twierdzili, że to marna imitacja "smarowidła", niezdrowa i sztuczna, bo nie da się jej wyprodukować w domowym zaciszu. Jak jest naprawdę?

/ 9Masło dobre dla skóry

Obraz
© Stockbyte

Masło dostarcza nam łatwostrawnego tłuszczu mlecznego o właściwościach przeciwutleniających, nawilża skórę, regeneruje nabłonek przewodu pokarmowego i sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej jelit. Obecnie przygotowywane jest ze śmietany, a jego najpopularniejsze gatunki to ekstra i śmietankowe. Oba gatunki różnią się smakiem, zawartością tłuszczu i laktozy.

/ 9Masło - tłuszcz i witaminy

Obraz
© flickr.com/houseofsims/cc 2.0/at

Zdecydowana większość to nasycone kwasy tłuszczowe. Reszta to zdrowe kwasy jedno- i wielonienasycone. Zawiera też spore ilości witamin A, D, E i karotenoidów. Niestety, ma też bardzo dużo cholesterolu. Jedna łyżka masła ekstra (ok. 20 g) to ok. 145 kcal i 16,5 g tłuszczu. Śmietankowe jest nieco lżejsze - ma 132 kcal i 15 g tłuszczu.

/ 9Kto powinien uważać?

Obraz
© sxc.hu

Lepiej, żeby masła nie używały m.in. osoby chorujące na miażdżycę i nadciśnienie. Warto podawać je jednak dzieciom poniżej trzeciego roku życia, ponieważ mają bardzo duże zapotrzebowanie energetyczne. Pamiętajcie, że nie można trzymać masła poza lodówką, bo szybko jełczeje i staje się szkodliwe. Nie wolno również smażyć na maśle, bo w wysokiej temperaturze powstają rakotwórcze związki.

/ 9Z czego robi się margarynę?

Obraz
© sxc.hu

Margaryna powstaje z tłuszczy pochodzenia roślinnego. Składnikami są najczęściej: mleko z dodatkami smakowymi, aromaty, mieszanina częściowo utwardzonych tłuszczy roślinnych z emulgatorem, oleje, barwniki oraz syntetyczne witaminy A i D. Kiedyś większość margaryn produkowana była metodą uwodornienia, przez co zawierały nikiel i dużo kwasów tłuszczowych trans, które są znacznie bardziej szkodliwe niż cholesterol.

/ 9Wpływa na cholesterol

Obraz
© sxc.hu

Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na poziom naszego cholesterolu oraz krzepliwość krwi. Do tego chronią przed powstaniem guzów sutka i gruczołu krokowego. Jednak ze względu na konserwanty i barwniki powinni unikać jej alergicy.

/ 9Uważaj na twarde

Obraz
© sxc.hu

Zasada jest taka, że im bardziej ciekła margaryna - tym zdrowsza. Twarde margaryny mają największe ilości wspomnianych już izomerów trans. Jedna łyżeczka margaryny dostarcza ok. 11 g tłuszczy (w tym 2 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g jednonienasyconych i 6 g wielonienasyconych).

/ 9Jak rozpoznać dobrą od złej?

Obraz
© sxc.hu

Warto dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, co deklaruje producent. Jeśli ilość kwasów tłuszczowych trans wynosi poniżej 0,1 g, to margaryna jest zdrowa. W przypadku całkowitego braku takiej informacji można zakładać, że zawiera go sporo i lepiej ją sobie odpuścić. Margaryna nadaje się doskonale do duszenia warzyw, pieczenia ciast i do zup. Nie nadaje się do smażenia, bo w wysokiej temperaturze uwalniają się wolne rodniki.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw