Mangostan - doskonały owoc i herbata

Coraz częściej i łatwiej kupić w Polsce owoce egzotyczne z najodleglejszych krańców świata. Produkty te nie tylko warto spróbować ze względu na ich oryginalny wygląd czy smak. Wiele z nich to prawdziwe bomby witaminowe, które korzystanie wpływają na nasz organizm. Jednym z nich jest mangostan, w Polsce nazywany również smaczeliną nazywaną "królową owoców". Popularność mangostanu wynika również z tego, że można z niego przygotować jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Co warto wiedzieć jeszcze o tym azjatyckim przysmaku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Egzotyczna pokusa

Obraz
© Fotolia

Coraz częściej i łatwiej kupić w Polsce owoce egzotyczne z najodleglejszych krańców świata. Produkty te nie tylko warto spróbować ze względu na ich oryginalny wygląd czy smak. Wiele z nich to prawdziwe bomby witaminowe, które korzystanie wpływają na nasz organizm. Jednym z nich jest mangostan, w Polsce znany również jako smaczelina, która nazywana jest "królową owoców". Popularność mangostanu wynika również z tego, że można z niego przygotować jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Co warto wiedzieć jeszcze o tym azjatyckim przysmaku?

/ 5Mangostan to nie mango

Obraz
© 123RF.COM

Ten mały i niepozorny okrągły owoc z mango ma jedynie wspólny człon nazwy. Mangostan (Garcinia Mangostana) to jeden z najciekawszych owoców tropikalnych, który wykazuje wyjątkowe właściwości lecznicze. W krajach południowo-wschodniej Azji, takich jak Singapur, Tajlandia, Filipiny, Malezja czy Wietnam, roślina ta jest uważana za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości i wykorzystuje się ją do rozmaitych potraw.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Mangostan ma grubą, brązowo-czerwoną łupinę, pod którą skrywają się soczyste, słodko-kwaśne cząstki z lekko cierpką nutą. Im więcej cząstek, tym mniej zawiera ona pestek. Owoc ten najłatwiej obiera się przy użyciu noża, rozkrawając skórę w połowie i rozdzielając ją na dwie części.

Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych przeciwutleniaczy - ksantonów. Chronią one komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Zapobiegają groźnym schorzeniom układu krążenia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Kaloryczność mangostanu wynosi 73 kcal na 100 g. W jego składzie znajdziemy sporą dawkę błonnika, dlatego polecany jest osobom na diecie. Nie dostarczy zbędnych cukrów, a zasyci na długo.

/ 5Wyjątkowa herbata

Obraz
© 123RF.COM

Na uwagę zasługuje również herbata z mangostanu. Napój ten zawiera dużo witaminy C, dzięki której zyskujemy odporność na przeziębienia i grypę. Antyoksydanty znajdujące się w tym egzotycznym owocu blokują rozwój bakterii i grzybów w organizmie, co może zapobiegać infekcjom. Regularne picie herbaty z mangostanu wzmacnia organizm i ogranicza podatność na choroby.

Herbata pomaga również na problemy skórne. Może być naturalnym suplementem diety przy skłonności do wyprysków lub pryszczy. Poleca się ją również jako uzupełnienie procesu odchudzania.

Ponadto regularnie spożywanie tego napoju skutecznie poprawia samopoczucie, niwelując tym samym oznaki stresu i przemęczenia. Powinny sięgać po nią zwłaszcza kobiety, które uskarżają się na silne objawy napięcia przedmiesiączkowego. Nie tylko zwalczy wahania nastroju, ale pomoże też w przypadku nieregularnych okresów.

/ 5Pyszny na deser i nie tylko

Obraz
© Fotolia

Jest to zwyczajowy tajski lekki deser po posiłku. Jest lekkostrawny, a dzięki oryginalnemu smakowi stanowi istną rozkosz dla kubków smakowych.

Niestety, nie łatwo jest kupić w Polsce świeży okaz, ale warto sięgnąć po suszone owoce (dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością). Można z nich przygotować napar - wystarczy zalać je gorącą wodą i zostawić do zaparzenia na kilka minut. Można też pić napój po całkowitym wystudzeniu. Na polskim rynku dostępne są również gotowe herbaty z dodatkiem tego owocu.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki