Mangostan - doskonały owoc i herbata

Coraz częściej i łatwiej kupić w Polsce owoce egzotyczne z najodleglejszych krańców świata. Produkty te nie tylko warto spróbować ze względu na ich oryginalny wygląd czy smak. Wiele z nich to prawdziwe bomby witaminowe, które korzystanie wpływają na nasz organizm. Jednym z nich jest mangostan, w Polsce nazywany również smaczeliną nazywaną "królową owoców". Popularność mangostanu wynika również z tego, że można z niego przygotować jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Co warto wiedzieć jeszcze o tym azjatyckim przysmaku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Egzotyczna pokusa

Obraz
© Fotolia

Coraz częściej i łatwiej kupić w Polsce owoce egzotyczne z najodleglejszych krańców świata. Produkty te nie tylko warto spróbować ze względu na ich oryginalny wygląd czy smak. Wiele z nich to prawdziwe bomby witaminowe, które korzystanie wpływają na nasz organizm. Jednym z nich jest mangostan, w Polsce znany również jako smaczelina, która nazywana jest "królową owoców". Popularność mangostanu wynika również z tego, że można z niego przygotować jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Co warto wiedzieć jeszcze o tym azjatyckim przysmaku?

/ 5Mangostan to nie mango

Obraz
© 123RF.COM

Ten mały i niepozorny okrągły owoc z mango ma jedynie wspólny człon nazwy. Mangostan (Garcinia Mangostana) to jeden z najciekawszych owoców tropikalnych, który wykazuje wyjątkowe właściwości lecznicze. W krajach południowo-wschodniej Azji, takich jak Singapur, Tajlandia, Filipiny, Malezja czy Wietnam, roślina ta jest uważana za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości i wykorzystuje się ją do rozmaitych potraw.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Mangostan ma grubą, brązowo-czerwoną łupinę, pod którą skrywają się soczyste, słodko-kwaśne cząstki z lekko cierpką nutą. Im więcej cząstek, tym mniej zawiera ona pestek. Owoc ten najłatwiej obiera się przy użyciu noża, rozkrawając skórę w połowie i rozdzielając ją na dwie części.

Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych przeciwutleniaczy - ksantonów. Chronią one komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Zapobiegają groźnym schorzeniom układu krążenia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Kaloryczność mangostanu wynosi 73 kcal na 100 g. W jego składzie znajdziemy sporą dawkę błonnika, dlatego polecany jest osobom na diecie. Nie dostarczy zbędnych cukrów, a zasyci na długo.

/ 5Wyjątkowa herbata

Obraz
© 123RF.COM

Na uwagę zasługuje również herbata z mangostanu. Napój ten zawiera dużo witaminy C, dzięki której zyskujemy odporność na przeziębienia i grypę. Antyoksydanty znajdujące się w tym egzotycznym owocu blokują rozwój bakterii i grzybów w organizmie, co może zapobiegać infekcjom. Regularne picie herbaty z mangostanu wzmacnia organizm i ogranicza podatność na choroby.

Herbata pomaga również na problemy skórne. Może być naturalnym suplementem diety przy skłonności do wyprysków lub pryszczy. Poleca się ją również jako uzupełnienie procesu odchudzania.

Ponadto regularnie spożywanie tego napoju skutecznie poprawia samopoczucie, niwelując tym samym oznaki stresu i przemęczenia. Powinny sięgać po nią zwłaszcza kobiety, które uskarżają się na silne objawy napięcia przedmiesiączkowego. Nie tylko zwalczy wahania nastroju, ale pomoże też w przypadku nieregularnych okresów.

/ 5Pyszny na deser i nie tylko

Obraz
© Fotolia

Jest to zwyczajowy tajski lekki deser po posiłku. Jest lekkostrawny, a dzięki oryginalnemu smakowi stanowi istną rozkosz dla kubków smakowych.

Niestety, nie łatwo jest kupić w Polsce świeży okaz, ale warto sięgnąć po suszone owoce (dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością). Można z nich przygotować napar - wystarczy zalać je gorącą wodą i zostawić do zaparzenia na kilka minut. Można też pić napój po całkowitym wystudzeniu. Na polskim rynku dostępne są również gotowe herbaty z dodatkiem tego owocu.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja