Malinowy sos na słono

Malinami możemy cieszyć podniebienie od lipca do końca sierpnia. Zazwyczaj dodajemy je do ciast, koktajli, deserów, ale czy kiedykolwiek jadłeś maliny na słono? Mamy dla ciebie przepis na pysznego łososia w sosie na bazie malin.

Malinowy sos na słonoMalinowy sos na słono

Składniki

łosoś (filety lub dzwonki),
200 g malin,
łyżeczka oliwy z oliwek,
łyżeczka miodu,
odrobina musztardy,
odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego,
tymianek,
sól i pieprz do smaku.

Przepis

Łososia oczyść, oprósz delikatnie solą oraz pieprzem i zawiń w folię aluminiową. Paczuszki wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
Kiedy ryba piecze się w piekarniku, wrzuć do garnka maliny oraz pozostałe składniki i dopraw je pieprzem. Całość podgrzej. Po upływie kilku minut otrzymasz pyszny, aromatyczny sos, którym polej łososia. To danie idealnie komponuje się z gotowanymi szparagami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości