Składniki
- 250 g włoskiego makaronu penne
 - 300 g brokułów
 - 50-80 ml oliwy
 - 3 posiekane ząbki czosnku
 - spora szczypta kruszonego chilli
 - sól
 - świeżo mielony czarny pieprz
 - świeżo tarty parmezan
 
Przepis
Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, chilli i łodygi brokułów, smażyć i mieszać przez 3 minuty. Dodać różyczki kwiatów, smażyć i mieszać. Po chwili dolać 3 łyżki wody z makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem.
W tym czasie odcedzić makaron, dodać na patelnię z brokułami, zamieszać. Makaron podawać posypany pieprzem i parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl