Makaron świderki z kiełbasą
- -makaron świderki 100g;
- -kiełbasa śląska lub inna 1-2 szt;
- -cebula czerwona 1 szt;
- -koncentrat pomidorowy 2 łyżki;
- -oliwki czarne 5 szt;
- -ogórek kiszony 1 szt;
- -sól, pieprz, bazylia po szczypcie;
- -oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki;
- -ser żółty tarty (do posypania po wierzchu potrawy)
Makaron gotujemy "al dente";
kiełbasę kroimy w pół księżyce lub paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można dodać 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju);
cebule kroimy w piórka i dorzucamy do kiełbasy;
ogórka kroimy w cienkie paski i dorzucamy na patelnie;
wszystko razem chwilę smażymy i dodajemy koncentrat (jeżeli sos będzie bardzo gesty dodajemy troszkę wody);
doprawiamy sos solą, pieprzem, bazylią i zagotowujemy;
makaron odcedzamy na sitku i dodajemy na patelnię, dokładnie łączymy z sosem; całość przekładamy na talerz i posypujemy startym serem :)
Do dekoracji proponuję podać listek świeżej bazylii
Przepis dodał użytkownik lukasz.kozica
Podziel się opinią
Komentarze