Mądre dziewczęta jedzą ryby
Spożywanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3 jest dwa razy ważniejsze dla rozwoju intelektualnego dziewcząt niż chłopców - informuje "New Scientist".
Spożywanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3 jest dwa razy ważniejsze dla rozwoju intelektualnego dziewcząt niż chłopców - informuje „New Scientist".
Od dawna wiadomo, że kwasy omega-3, w które obfituje na przykład mięso łososia, podwyższają poziom inteligencji. Jak jednak wynika z badań, które przeprowadzili William Lassek z University of Pittsburgh oraz Steve Gaulin z University of California w Santa Barbara, szczególnie dużo tych kwasów potrzebują kobiety. Gromadzą bowiem w tkance tłuszczowej na udach i biodrach zapasy niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu ewentualnego dziecka.
Badacze ocenili wyniki testów inteligencji niemal 4000 osób przed 16 rokiem życia. Po wyeliminowaniu wpływu takich czynników, jak wykształcenie czy cechy genetyczne, okazało się, że wyniki dziewcząt jedzących dość kwasów omega-3 były średnio o jeden procent lepsze. W przypadku chłopców różnica wynosiła tylko pół procenta.
Wcześniejsze badania Lasseka i Gaulina wykazały, że kobiety o proporcjach ciała, które mężczyznom wydają się szczególnie atrakcyjne - a więc z zaznaczonymi biodrami i wąską talią - są inteligentniejsze i rodzą bardziej inteligentne potomstwo. Atrakcyjna sylwetka ma związek z gromadzeniem kwasów omega-3.
(PAP)
fot. bugeaters/CC