Lodowa kanapka
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1/2 szklanki kakao
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 litra lodów malinowych (lub domowych)
- 1/2 litra lodów pistacjowych z czekoladą (lub domowych)
Masło zmiksować z cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać rozbełtane jajka i cukier waniliowy. Nie wyłączając miksera dodać kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Z ciasta uformować kulę (podsypać mąką w razie potrzeby, jeśli będzie zbyt rzadkie) i włożyć na 1,5 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką, na około pół centymetra, a następnie wycinać okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
Lody pokroić w plastry i nałożyć na ciasteczka, przykrywając drugim, tak aby stworzyć kanapki.
Każdą kanapkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę.
Podziel się opinią
Komentarze