Trwa ładowanie...
d2bxjfy

Likier kawowy

Przepis
d2bxjfy
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • 1 laska wanilii
  • 50 ziaren dobrej kawy
  • 1 litr spirytusu
  • 1/4 litra wody
    • Na syrop: 05, kg cukru, 1/4 l wody
Przepis

Do słoika/butli włożyć laskę wanilii przeciętą wzdłuż, wsypać 50 ziaren kawy, wlać litr spirytusu i 1/4 litra wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 1 tydzień. Przygotować syrop: zagotować pół kilograma cukru w 1/4 litrze, poczekać aż się cukier rozpuści, ostudzić syrop. Po ostudzeniu połączyć syrop z przefiltrowaną nalewką. Wymieszać składniki, rozlać do ozdobnych butelek, szczelnie zamknąć i poczekać 6 miesięcy, aż będzie zdatny do picia :)

Ps. przepis pochodzi z książki, którą dostałam w prezencie, przepisy do niej zebrała Elżbieta Adamska.

Przepis dodał użytkownik Fajka_pokoju

Podziel się opinią

Share
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
Więcej tematów
d2bxjfy