Likier kawowy
- 1 laska wanilii
- 50 ziaren dobrej kawy
- 1 litr spirytusu
- 1/4 litra wody
- Na syrop: 05, kg cukru, 1/4 l wody
Do słoika/butli włożyć laskę wanilii przeciętą wzdłuż, wsypać 50 ziaren kawy, wlać litr spirytusu i 1/4 litra wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 1 tydzień. Przygotować syrop: zagotować pół kilograma cukru w 1/4 litrze, poczekać aż się cukier rozpuści, ostudzić syrop. Po ostudzeniu połączyć syrop z przefiltrowaną nalewką. Wymieszać składniki, rozlać do ozdobnych butelek, szczelnie zamknąć i poczekać 6 miesięcy, aż będzie zdatny do picia :)
Ps. przepis pochodzi z książki, którą dostałam w prezencie, przepisy do niej zebrała Elżbieta Adamska.
Przepis dodał użytkownik Fajka_pokoju
Podziel się opinią
Komentarze