Lemoniada malinowa
Słodka i orzeźwiająca lemoniada malinowa ugasi pragnienie w gorący, letni dzień. Przygotowanie tego aromatycznego napoju jest dziecinnie proste.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki świeżych malin,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- sok z 2 cytryn,
- 1,5 l wody,
- kilka gałązek mięty.
Przepis
Odłóż kilka malin do dekoracji. Resztę zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 15 minut. Odmierz pół szklanki wody, wlej ją do rondelka i wsyp resztę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop delikatnie zgęstnieje. Maliny podgrzej razem z cukrem, a następnie przecedź przez gęste sitko. Sok malinowy wymieszaj z syropem cukrowym. Wlej wodę. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do lemoniady. Wymieszaj. Do dzbanka wrzuć całe maliny, dodaj listki mięty i zalej lemoniadę. Schłódź w lodówce. Podawaj z kostkami lodu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl