Lemoniada malinowa
Słodka i orzeźwiająca lemoniada malinowa ugasi pragnienie w gorący, letni dzień. Przygotowanie tego aromatycznego napoju jest dziecinnie proste.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 szklanki świeżych malin,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- sok z 2 cytryn,
- 1,5 l wody,
- kilka gałązek mięty.
Odłóż kilka malin do dekoracji. Resztę zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 15 minut. Odmierz pół szklanki wody, wlej ją do rondelka i wsyp resztę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop delikatnie zgęstnieje. Maliny podgrzej razem z cukrem, a następnie przecedź przez gęste sitko. Sok malinowy wymieszaj z syropem cukrowym. Wlej wodę. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do lemoniady. Wymieszaj. Do dzbanka wrzuć całe maliny, dodaj listki mięty i zalej lemoniadę. Schłódź w lodówce. Podawaj z kostkami lodu.
*Zobaczcie, jak myć warzywa i owoce: *
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze