Lemoniada malinowa

Słodka i orzeźwiająca lemoniada malinowa ugasi pragnienie w gorący, letni dzień. Przygotowanie tego aromatycznego napoju jest dziecinnie proste.

Lemoniada malinowaLemoniada malinowa
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1,5 l wody,
  • kilka gałązek mięty.

Przepis

Odłóż kilka malin do dekoracji. Resztę zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 15 minut. Odmierz pół szklanki wody, wlej ją do rondelka i wsyp resztę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop delikatnie zgęstnieje. Maliny podgrzej razem z cukrem, a następnie przecedź przez gęste sitko. Sok malinowy wymieszaj z syropem cukrowym. Wlej wodę. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do lemoniady. Wymieszaj. Do dzbanka wrzuć całe maliny, dodaj listki mięty i zalej lemoniadę. Schłódź w lodówce. Podawaj z kostkami lodu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja