Kutia

Obraz

Składniki

  • 200 g suchego maku
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 g płynnego miodu

Przepis

Pszenicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (trwa to nawet kilka godzin). Ugotowaną pszenicę odcedzamy.

Przepis

W robocie kuchennym siekamy migdały i orzechy włoskie. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, następnie je odsączamy.

Przepis

Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy, dopóki mak nie wchłonie zupełnie mleka. Mak mieszamy z ugotowaną pszenicą, dodajemy posiekane bakalie. Dodajemy cukier i płynny miód, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Kutię podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany