kurczak w sosie

Obraz

Składniki

  • duże piersi kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka ziemniaczana
  • 4 łyżki oleju
  • 1 1/2 szklanki pędów bambusa pokrajanych w małą kostkę lub obgotowana i pokrajana w kostkę marchewka
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub ostrej papryki
  • Sos przyprawowy:
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu

Przepis

Kości i skórę usunąć z piersi kurczaka. Mięso pokrajać w kostkę o boku 1 cm. Wodę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, zalać mięso, zamieszać, odstawić na 20 minut. Dokładnie osączyć z solanki. Kawałki pokrajanego w kostkę mięsa obtoczyć w mące ziemniaczanej. Wymieszać składniki sosu przyprawowego z pędami bambusa lub marchewką, odstawić. 4 łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, mocno podgrzać na dużym ogniu, wsypać całe ząbki czosnku, mieszając smażyć 15 sek, dodać sól, mięso i przyprawę chilli, smażyć 30 sek, ciągle mieszając. Dodać sos przyprawowy, mieszając smażyć minutę, wlać 1/2 szklanki wody, dokładnie wymieszać, dusić dalszą minutę nie przerywając mieszania. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw i zupą

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato