Kulinarne trendy 2014

Chcąc być na czasie, warto wiedzieć jakie kulinarne trendy obowiązywać będą w nadchodzącym roku. Sprawdziła to amerykańska firma zajmująca się strategiami globalnych marek - Sterling-Rice Group. Przedstawiciele SRG rozmawiali ze znanymi kucharzami, producentami żywności, konsultantami współpracującymi z restauracjami oraz konsumentami.

Obraz

/ 11Hity prosto z kuchni

Obraz
© Fotolia

Moda obecna jest we wszystkich aspektach naszego życia. W jednym sezonie nosimy mini, w innym obowiązuje styl maksi. Podobnie wygląda sprawa w kuchni. Lata temu żadne eleganckie przyjęcie nie mogło obejść się bez koreczków, dziś taka przystawka jest zdecydowanie passe.

Chcąc być na czasie, warto wiedzieć, jakie kulinarne trendy obowiązywać będą w nadchodzącym roku. Sprawdziła to firma zajmująca się strategiami globalnych marek - Sterling-Rice Group. Przedstawiciele SRG rozmawiali ze znanymi kucharzami, producentami żywności, konsultantami współpracującymi z restauracjami oraz konsumentami. Jakie produkty będą więc hitami 2014 roku?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Cytryna

Obraz
© 123RF

Ten pospolity owoc cytrusowy pojawi się na stołach nie tylko w postaci soku, ale także jako konfitura, dodatek do jogurtów czy składnik pysznych wypieków. - Cytryna jest czysta, uniwersalna i przywołuje wspomnienia. Jej smak jest świeży i pełny. Poza tym jest silnie związana z kuchnią śródziemnomorską, której popularność wzrasta. Kojarzy się z popołudniową lemoniadą, babcinymi ciasteczkami oraz letnimi deserami z cytrynowym ciastem bezowym. To dlatego cytryna będzie smakiem przyszłego roku - twierdzi Kazia Jankowski, dyrektor ds. kulinarnych SRG.

/ 11Herbata opuszcza filiżankę

Obraz
© 123RF

Zdaniem specjalistów herbata nie będzie się już kojarzyła z popołudniowymi podwieczorkami. Herbaciane napary staną się składnikami przekąsek, dań obiadowych i deserów. Wszystko dlatego, że kucharze i kulinarni odkrywcy coraz chętniej eksperymentują z jej naturalnym, ziemistym smakiem podczas przygotowywania posiłków. Być może to właśnie herbata okaże się doskonałym sposobem na wzbogacenie smaku żywności, coraz częściej pozbawianej masła, bekonu czy oleju.

/ 11Bliskowschodnia kuchnia śródziemnomorska

Obraz
© 123RF

Konsumenci już dziś doceniają zdrową i pełną smaku kuchnię śródziemnomorską. W 2014 roku podobno docenią ją jeszcze bardziej. Zdaniem ekspertów SRG do popularnej pizzy, czosnku i cieciorki dołączą też inne pyszności z bardziej "egzotycznych" kulinarnie krajów śródziemnomorskich, np. Turcji, Izraela czy Libanu. Popularny stanie się smak sumaku, papryki aleppo oraz mieszanki ziołowej zatar (za'atar), która jest np. składnikiem pysznej libańskiej pizzy - manakish.

/ 11Orzechy zamiast nabiału

Obraz
© 123RF

Przyzwyczajeni do krowiego mleka, możemy mieć problem ze zrozumieniem tego amerykańskiego trendu. Zdaniem specjalistów tradycyjne mleko będzie wypierane przez zdrowe i pełne smaku "mleczne" napoje na bazie... nerkowców, migdałów i fistaszków. Orzechowe mleczka popularne będą zarówno w formie napojów, jak i dodatków do sosów i dań obiadowych.

/ 11Żółtko w centrum uwagi

Obraz
© 123RF

Rok 2014 będzie rokiem żółtka. Jajka już utorowały sobie drogę do wielu potraw - poczynając od zupek instant po hamburgery. W przyszłym roku modne będzie jednak nie całe jajko, a samo żółtko, dzięki któremu posiłki będą bardziej pełne i sute. To zastępstwo do rzadziej stosowanych serów, nabiału i sosów.

/ 11Amerykańskie klasyki w starym stylu

Obraz
© Fotolia

Współczesna amerykańska kuchnia kojarzy się z hamburgerami, hot dogami i mlecznymi koktajlami. Jednak te smakołyki zejdą na dalszy plan, ustępując miejsca amerykańskim klasykom w bardziej tradycyjnym wydaniu. Do łask wrócą sałatki warzywne z dressingiem z sera pleśniowego, tatar oraz inne proste, tłuste potrawy, których bogatemu i dobrze znanemu Amerykanom smakowi, trudno się oprzeć.

/ 11W wodzie i na parze

Obraz
© Fotolia

Gotowanie w wodzie, a tym bardziej na parze wielu osobom kojarzy się z niezwykle zdrową, dietetyczną, ale niestety pozbawioną smaku kuchnią. W 2014 roku ma się to zmienić. Jak? Wodę zastąpią wino, piwo, kawa i inne napoje, które nadadzą przygotowywany potrawom delikatny i wyszukany aromat.

/ 11Algi nie tylko do sushi

Obraz
© Fotolia

To restauracje serwujące sushi spopularyzowały cienkie jak papier algowe arkusze. Jednak w przyszłym roku te wodne rośliny wykorzystywane będą nie tylko do przygotowywania "California rolls". Zdaniem specjalistów reprezentujące smak umami algi, będą wykorzystywane jako dodatki do dań, a także serwowane w postaci słonych przekąsek.

10 / 11Nowe oblicze makaronu

Obraz
© Fotolia

Oryginalne, nietypowe makarony będą prawdziwym hitem. Makaronowe ciasto wytwarzane zgodnie z włoską tradycją za sprawą sięgania po rzadkie, alternatywne rodzaje mąki, wzbogacone zostanie nowymi smakami. Do ciasta trafią też aromatyczne, oryginalne przyprawy, a wszystko formowane będzie w nowe, niezwykłe kształty.

11 / 11Mięso w nowym wydaniu

Obraz
© Fotolia

Konsumenci już teraz odwracają się od przemysłowo produkowanego mięsa. W przyszłym roku ta tendencja jeszcze się nasili i Amerykanie będą wybierali mięso z niewielkich farm. Coraz częściej na stołach będą się też pojawiały mało popularne dziś gatunki. W miejsce wołowiny i wieprzowiny, pojawi się koźlina, króliki, a nawet - hodowane na małą skalę - gołębie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja