Kulebiak
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 jajko,
- łyżek margaryny,
- pół łyżki cukru,
- sól, pieprz,
- 1 kg grzybów,
- 6 łyżek tartej bułki,
- 3 łyżki śmietany,
- 4 łyżki oleju,
- 2 cebule,
Grzyby oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Dodać poszatkowane grzyby, posolić i posypać pieprzem. Dusić około 25 minut. Ostudzić. Dodać do masy bułkę tartą i całe jajko. Ze składników ciasta zagnieść ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować. Nałożyć wzdłuż ciasta nadzienie, zawinąć brzegi. Uformować z całości podłużny kształt. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Porcja - 230 kcal.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze