Kuchenne triki

Są osoby, dla których kuchnia nie ma tajemnic. Potrafią przygotować wyśmienitą rybę, idealną pieczeń i usmażyć najlepsze kotlety. Jak oni to robią?

Obraz

/ 11Łosoś

Obraz
© flickr.com

Podczas przechowywania w lodówce nie będzie wysychał, jeśli zawiniesz go w gazę nawilżoną oliwą.

/ 11Kiełbasa

Obraz
© flickr.com

Nie będzie pękać podczas smażenia na patelni, jeśli wcześniej zanurzymy ją na kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie obtoczymy w mące. Parówki w osłonce zaraz po wyjęciu z wrzątku polać zimną wodą, a folia sama zejdzie.

/ 11Kotlet schabowy

Obraz
© flickr.com

Będą smaczniejsze jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodamy starty ser żółty. Przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień, a panierka będzie bardziej chrupiąca.
Pieczony schab będzie bardziej soczysty, jeśli wcześniej włożymy go na chwilę do wrzątku.

/ 11Kotlety mielone

Obraz
© flickr.com

Nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego surowego ziemniaka.

/ 11Kurczak

Obraz
© flickr.com

Jeśli zamierzasz upiec go na rożnie, natrzyj najpierw spirytusem i zostawić na kilka minut. Alkohol zatrzyma soki wewnątrz kurczaka, a mięso będzie miękkie i soczyste. Pierś z kurczaka nie będzie sucha, jeśli przez godzinę moczyć ją będziesz w mleku. Rozbijając pierś na kotlety użyj folii spożywczej. Zawiń ją i dopiero użyj tłuczka, a nie rozpadnie się. Kurczak pieczony będzie miał idealnie rumianą skórkę, jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną.

/ 11Mięso pieczone

Obraz
© flickr.com

Każdą pieczeń wstawiamy do gorącego piekarnika, nigdy do zimnego. Wcześniej należy je wyżyłować, bo żyły powodują, że mięso kurczy się i twardnieje. By podczas pieczenia za bardzo nie wyschło, do gazowego piekarnika należy wstawić płaskie naczynie z wodą. Jeśli przed pieczeniem przez godzinę wymoczysz mięso wołowe w maślance lub kefirze, będzie znacznie smaczniejsze i bardziej chrupiące.

/ 11Rosół

Obraz
© flickr.com

Będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli. Gdy do wołowego dodamy dwa małe, suszone grzybki, będzie miał ładny kolor i lepszy smak.

/ 11Ryby

Obraz
© flickr.com

Można dodać do roztrzepanego jajka nieco odrobinę parmezanu i łyżkę oliwy. Panierka będzie miała ładny, złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby. Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do ich moczenia zamiast wody użyjesz mleka. W mleku zmieszanym pół na pół z wodą możesz też rybę ugotować. Szczególnie mrożona będzie miała delikatny smak.

/ 11Sos

Obraz
© flickr.com

Gorących nigdy nie przygotowuj na zapas. Łatwiej kwaśnieją, a gdy wystygną, obsychają na powierzchni i stają się mniej smaczne. Najlepiej odgrzewać je w garnku wstawionym do rondelka z wrzącą wodą. Nie przypali się i nie trzeba będzie ciągle go mieszać. W sosie nie powstaną kluski, jeśli zasmażkę rozprowadzimy lekko osoloną, zimną wodą. Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.

10 / 11Szaszłyki

Obraz
© flickr.com

Podczas przygotowywania w piekarniku często zwęglają się patyczki. By do tego nie dopuścić, wystarczy przed użyciem zanurzyć patyczki na kilka minut w wodzie.

11 / 11Śledź

Obraz
© flickr.com

Będzie o wiele smaczniejszy, jeśli wymoczy się go w naparze herbaty.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał