Kuchenne triki

Są osoby, dla których kuchnia nie ma tajemnic. Potrafią przygotować wyśmienitą rybę, idealną pieczeń i usmażyć najlepsze kotlety. Jak oni to robią?

Obraz

/ 11Łosoś

Obraz
© flickr.com

Podczas przechowywania w lodówce nie będzie wysychał, jeśli zawiniesz go w gazę nawilżoną oliwą.

/ 11Kiełbasa

Obraz
© flickr.com

Nie będzie pękać podczas smażenia na patelni, jeśli wcześniej zanurzymy ją na kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie obtoczymy w mące. Parówki w osłonce zaraz po wyjęciu z wrzątku polać zimną wodą, a folia sama zejdzie.

/ 11Kotlet schabowy

Obraz
© flickr.com

Będą smaczniejsze jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodamy starty ser żółty. Przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień, a panierka będzie bardziej chrupiąca.
Pieczony schab będzie bardziej soczysty, jeśli wcześniej włożymy go na chwilę do wrzątku.

/ 11Kotlety mielone

Obraz
© flickr.com

Nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego surowego ziemniaka.

/ 11Kurczak

Obraz
© flickr.com

Jeśli zamierzasz upiec go na rożnie, natrzyj najpierw spirytusem i zostawić na kilka minut. Alkohol zatrzyma soki wewnątrz kurczaka, a mięso będzie miękkie i soczyste. Pierś z kurczaka nie będzie sucha, jeśli przez godzinę moczyć ją będziesz w mleku. Rozbijając pierś na kotlety użyj folii spożywczej. Zawiń ją i dopiero użyj tłuczka, a nie rozpadnie się. Kurczak pieczony będzie miał idealnie rumianą skórkę, jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną.

/ 11Mięso pieczone

Obraz
© flickr.com

Każdą pieczeń wstawiamy do gorącego piekarnika, nigdy do zimnego. Wcześniej należy je wyżyłować, bo żyły powodują, że mięso kurczy się i twardnieje. By podczas pieczenia za bardzo nie wyschło, do gazowego piekarnika należy wstawić płaskie naczynie z wodą. Jeśli przed pieczeniem przez godzinę wymoczysz mięso wołowe w maślance lub kefirze, będzie znacznie smaczniejsze i bardziej chrupiące.

/ 11Rosół

Obraz
© flickr.com

Będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli. Gdy do wołowego dodamy dwa małe, suszone grzybki, będzie miał ładny kolor i lepszy smak.

/ 11Ryby

Obraz
© flickr.com

Można dodać do roztrzepanego jajka nieco odrobinę parmezanu i łyżkę oliwy. Panierka będzie miała ładny, złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby. Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do ich moczenia zamiast wody użyjesz mleka. W mleku zmieszanym pół na pół z wodą możesz też rybę ugotować. Szczególnie mrożona będzie miała delikatny smak.

/ 11Sos

Obraz
© flickr.com

Gorących nigdy nie przygotowuj na zapas. Łatwiej kwaśnieją, a gdy wystygną, obsychają na powierzchni i stają się mniej smaczne. Najlepiej odgrzewać je w garnku wstawionym do rondelka z wrzącą wodą. Nie przypali się i nie trzeba będzie ciągle go mieszać. W sosie nie powstaną kluski, jeśli zasmażkę rozprowadzimy lekko osoloną, zimną wodą. Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.

10 / 11Szaszłyki

Obraz
© flickr.com

Podczas przygotowywania w piekarniku często zwęglają się patyczki. By do tego nie dopuścić, wystarczy przed użyciem zanurzyć patyczki na kilka minut w wodzie.

11 / 11Śledź

Obraz
© flickr.com

Będzie o wiele smaczniejszy, jeśli wymoczy się go w naparze herbaty.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie