Kuchenne mity

Siedzą nam mocno w głowie, choć sami nie wiemy dlaczego. Kuchenne tajniki, które mają nam ułatwić życie. Ile w nich prawdy? Przekonaj się, czy nie zostałeś ich ofiarą.

Obraz

/ 6Słona zupa na zawsze stracona

Obraz
© Thinkstock

Cóż, w tej sytuacji niewątpliwie może dojść do domowej tragedii Jak się ratować? Wiele gospodyń używa surowego ziemniaka wrzucając go do przesolonego wywaru i gotując przez 10 minut. Jednak to nie jedyny sposób. Zamiast ziemniaka do zupy można wrzucić kilka skórek suchego chleba. Pieczywo wchłonie sól. Pomogą też dwa surowe białka jajka - biało bowiem wiąże sól. Później należy przecedzić zupę przez sito albo po prostu zebrać z powierzchni ścięte białko. Dobrym kontrastem dla soli jest także łyżeczka cukru.

ml/mmch

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Kawa bezkofeinowa jednak z kofeiną

Obraz
© Thinkstock

Kofeinę znajdziemy w wielu produktach - napojach energetyzujących, popularnej coli, herbacie i -przede wszystkim - kawie. "Smakosze" tej ostatniej czasami chcą uniknąć kofeiny. Sięgają wtedy po wszechobecną kawę bezkofeinową i... Okazuje się, że niemal wszystkie kawy bezkofeinowe zawierają kofeinę. Stosowane obecnie metody usuwają co najmniej 97proc. kofeiny występującej naturalnie w ziarnach. Filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera około 1 - 5 mg kofeiny, w zależności od intensywności naparu. Z badań naukowców z University of Florida opublikowanych na łamach Journal of Analytical Toxicology wynika, że wypicie 5-10 filiżanek takiego napoju równa się spożyciu filiżanki lub dwóch zwykłej kawy.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Alkohol zawsze żywy

Obraz
© Thinkstock

Kucharze zachęcają nas, by do gotowania różnorakich potraw od czasu do czasu dodać nieco alkoholu. Ma poprawiać smak i po dłuższym gotowaniu wyparować. Tymczasem alkohol dodany do gotowanej lub pieczonej potrawy w niej zostaje. Nie w całości, ale procenty są. Dokładna ilość zależy od rodzaju i długości trwania obróbki termicznej. Departament Rolnictwa USA opublikował nawet dane dotyczące tego, po jakim czasie z jedzenia wyparowuje alkohol. I tak po 15 min. gotowania lub pieczenia zostaje jeszcze 40 proc. alkoholu, a po godzinie - 25 proc.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Nie gotuj warzyw, bo stracą witaminy

Obraz
© Thinkstock

Prawdą jest, że niewłaściwe gotowanie warzyw może pozbawić je niektórych składników, w szczególności witaminy C oraz kwasu foliowego. Co robić by je zatrzymać? Najlepiej gotować warzywa bez obierania, ponieważ witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się tuż pod skórką. Dobrym wyjściem jest wkładanie ich do garnka w całości. Dzięki temu powierzchnia, przez którą warzywa tracą składniki odżywcze jest mniejsza. Istotną wskazówką jest krótkie gotowanie w jak najmniejszej ilości wody. A najlepiej na parze. Gotując warzywa w wodzie straty np. witaminy A wynoszą 64 proc., a na parze tylko 36 proc., w przypadku witaminy C - odpowiednio 50 i 15 proc.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Do makaronu zawsze oliwa

Obraz
© Thinkstock

Często dodajemy oliwę do wody, w której gotuje się makaron, w przekonaniu, że to najlepszy sposób na uniknięcie sklejenia się klusek. Ale dostępne na rynku makarony dobrej jakości w ogóle nie lepią się podczas gotowania. Natomiast kiedy dodamy tłuszcz, będzie on znacznie utrudniał połączenie makaronu z sosem. Oliwę czy olej warto dodać jedynie wtedy, gdy zamierzamy ugotowany makaron wystudzić i przechować na później lub dodać do sałatki.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Grzybów się nie myje

Obraz
© Thinkstock

Bez wątpienia są delikatne, ponieważ aż w 90 proc. składają się z wody. Na dodatek wodę w której się moczą, chłoną jak gąbka. Fundowanie im kąpieli nie jest więc dobrym pomysłem. Tu sprawdzi się krótki prysznic. Sprawne płukanie sprawdzi się w przypadku wielu gatunków. Powinno być na tyle szybkie, by grzyby nie zdążyły zmięknąć i tym samym nasączyć się wodą. Cierpliwi mogą delikatnie oczyszczać grzyby z ziemi i igliwia, szczególnie przygotowując je do suszenia.

ml/mmch

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki