Kuchenne mity

Siedzą nam mocno w głowie, choć sami nie wiemy dlaczego. Kuchenne tajniki, które mają nam ułatwić życie. Ile w nich prawdy? Przekonaj się, czy nie zostałeś ich ofiarą.

Obraz

/ 6Słona zupa na zawsze stracona

Obraz
© Thinkstock

Cóż, w tej sytuacji niewątpliwie może dojść do domowej tragedii Jak się ratować? Wiele gospodyń używa surowego ziemniaka wrzucając go do przesolonego wywaru i gotując przez 10 minut. Jednak to nie jedyny sposób. Zamiast ziemniaka do zupy można wrzucić kilka skórek suchego chleba. Pieczywo wchłonie sól. Pomogą też dwa surowe białka jajka - biało bowiem wiąże sól. Później należy przecedzić zupę przez sito albo po prostu zebrać z powierzchni ścięte białko. Dobrym kontrastem dla soli jest także łyżeczka cukru.

ml/mmch

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Kawa bezkofeinowa jednak z kofeiną

Obraz
© Thinkstock

Kofeinę znajdziemy w wielu produktach - napojach energetyzujących, popularnej coli, herbacie i -przede wszystkim - kawie. "Smakosze" tej ostatniej czasami chcą uniknąć kofeiny. Sięgają wtedy po wszechobecną kawę bezkofeinową i... Okazuje się, że niemal wszystkie kawy bezkofeinowe zawierają kofeinę. Stosowane obecnie metody usuwają co najmniej 97proc. kofeiny występującej naturalnie w ziarnach. Filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera około 1 - 5 mg kofeiny, w zależności od intensywności naparu. Z badań naukowców z University of Florida opublikowanych na łamach Journal of Analytical Toxicology wynika, że wypicie 5-10 filiżanek takiego napoju równa się spożyciu filiżanki lub dwóch zwykłej kawy.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Alkohol zawsze żywy

Obraz
© Thinkstock

Kucharze zachęcają nas, by do gotowania różnorakich potraw od czasu do czasu dodać nieco alkoholu. Ma poprawiać smak i po dłuższym gotowaniu wyparować. Tymczasem alkohol dodany do gotowanej lub pieczonej potrawy w niej zostaje. Nie w całości, ale procenty są. Dokładna ilość zależy od rodzaju i długości trwania obróbki termicznej. Departament Rolnictwa USA opublikował nawet dane dotyczące tego, po jakim czasie z jedzenia wyparowuje alkohol. I tak po 15 min. gotowania lub pieczenia zostaje jeszcze 40 proc. alkoholu, a po godzinie - 25 proc.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Nie gotuj warzyw, bo stracą witaminy

Obraz
© Thinkstock

Prawdą jest, że niewłaściwe gotowanie warzyw może pozbawić je niektórych składników, w szczególności witaminy C oraz kwasu foliowego. Co robić by je zatrzymać? Najlepiej gotować warzywa bez obierania, ponieważ witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się tuż pod skórką. Dobrym wyjściem jest wkładanie ich do garnka w całości. Dzięki temu powierzchnia, przez którą warzywa tracą składniki odżywcze jest mniejsza. Istotną wskazówką jest krótkie gotowanie w jak najmniejszej ilości wody. A najlepiej na parze. Gotując warzywa w wodzie straty np. witaminy A wynoszą 64 proc., a na parze tylko 36 proc., w przypadku witaminy C - odpowiednio 50 i 15 proc.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Do makaronu zawsze oliwa

Obraz
© Thinkstock

Często dodajemy oliwę do wody, w której gotuje się makaron, w przekonaniu, że to najlepszy sposób na uniknięcie sklejenia się klusek. Ale dostępne na rynku makarony dobrej jakości w ogóle nie lepią się podczas gotowania. Natomiast kiedy dodamy tłuszcz, będzie on znacznie utrudniał połączenie makaronu z sosem. Oliwę czy olej warto dodać jedynie wtedy, gdy zamierzamy ugotowany makaron wystudzić i przechować na później lub dodać do sałatki.

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

/ 6Grzybów się nie myje

Obraz
© Thinkstock

Bez wątpienia są delikatne, ponieważ aż w 90 proc. składają się z wody. Na dodatek wodę w której się moczą, chłoną jak gąbka. Fundowanie im kąpieli nie jest więc dobrym pomysłem. Tu sprawdzi się krótki prysznic. Sprawne płukanie sprawdzi się w przypadku wielu gatunków. Powinno być na tyle szybkie, by grzyby nie zdążyły zmięknąć i tym samym nasączyć się wodą. Cierpliwi mogą delikatnie oczyszczać grzyby z ziemi i igliwia, szczególnie przygotowując je do suszenia.

ml/mmch

Zobacz również: *
Żywieniowe mity *
Żywieniowe mity

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu