Kruche ciasteczka

Obraz

Składniki

  • - 300g miękkiego masła,
  • - 200g cukru pudru,
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • - szczypta soli,
  • - 4 żółtka,
  • - 300g mąki pszennej,
    • DEKORACJA
  • polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy
  • wiórki kokosowe
  • posypka cukrowa

Przepis

Masło ucierać mikserem ok. pół minuty
Miksując stopniowo dodajemy: cukier puder, cukier waniliowy, sól i żółtka.
Ucieramy aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy mąkę (ale nie całą naraz tylko stopniowo) cały czas miksując.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm (blat, stół lub cokolwiek na czym rozkładamy ciasto dobrze wysmarować mąką!).
Na cieście wyrabiamy foremkami ciasteczka i wrzucamy je do pieca.
Pieczemy ok. 20 minut w średnio rozgrzanym piekarniku (tzn. rozgrzanym do ok. 200 stopni). Pieczemy je do momentu, aż będą złocistego koloru. !!!! PILNUJEMY CIASTECZEK!!!
LUBIĄ SIĘ PRZYPALAĆ!!!
Na koniec dekorujemy - wszystko zależy od fantazji.
Bardzo smaczne są w czekoladowej polewie, ozdobione wiórkami kokosowymi lub białym lukrem z posypką cukrową.
Porcja na 2 blaszki ciasteczek.
Wyjmujemy z piekarnika jak tylko będą miały złotawy kolor! SMACZNEGO!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości