Kruche babeczki z owocami
- Ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2/3 szklanki śmietany 30%
- łyżeczka cukru pudru
- Dodatkowo sezonowe owoce np. jeżyny, nektarynki, porzeczki.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Foremki do babeczek natłuścić i cienko wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wylepić babeczki. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Lekko przestudzić i wyjąć z foremek.
Śmietanę ubić z cukrem, ponakładać do babeczek. Udekorować owocami.
Podziel się opinią
Komentarze