Krówkowy tort
- BISZKOPT
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- KREM
- 200 ml kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g schłodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego)
- dżem wiśniowy
- cukierki krówki
Na sztywno ubijamy białka i systematycznie dodajemy cukier. O chwili kiedy masa zgęstnieje, wbijamy po jednym żółtku. Następnie powoli dodajemy przesiane mąki. Masę przelewamy do tortownicy (najlepiej o śr. 20 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy ciasto. Najlepiej jest je upuścić dnem na podłogę, aby się wyrównało. Kiedy biszkopt będzie zimny, kroimy go na 3 równe części. Na dolny i środkowy blat rozsmarowujemy dżem wiśniowy oraz przekładamy kremem. Wszystko przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu i znowu smarujemy resztą kremu. Wedle uznania dekorujemy go krówkami.
Na sztywno ubijamy kremówkę i powoli dodajemy mascarpone oraz mleko skondensowane. Przechowujemy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze