Trwa ładowanie...
d23uivl
d23uivl

Królik confit

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 4 tylne nogi królika
    • 2 combry z królika
    • 3 obrane ząbki czosnku
    • 9 nieobranych ząbków czosnku
    • 4 liście laurowe
    • 20 ziaren pieprzu czarnego
    • 6 gałązek rozmarynu
    • szczypta soli
    • tłuszcz do confitowania - masło, gęsi smalec lub olej
Przepis

Zaczynamy od zmielenia 5 ziaren pieprzu i posiekania 1 gałązki rozmarynu i 3 ząbków czosnku. Mieszamy je z solą i nacieramy nimi mięso, które trzymamy w lodówce przez całą noc.

Królika i pozostałe przyprawy wkładamy w naczyniu do zapiekania i wszystko polewamy gorącym tłuszczem tak, aby zakryć mięso. Z papieru do pieczenia wycinamy kształt naczynia. Przykrywamy je dotykając nim tłuszczu. Wszystko pieczemy przez 2 - 2,5h w piekarniku nagrzanym do 140 - 150 stopni. Gotowe mięso powinno być miękkie. Smacznego!

d23uivl

Podziel się opinią

Share
d23uivl

d23uivl
d23uivl
d23uivl