Królik confit
- 4 tylne nogi królika
- 2 combry z królika
- 3 obrane ząbki czosnku
- 9 nieobranych ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 20 ziaren pieprzu czarnego
- 6 gałązek rozmarynu
- szczypta soli
- tłuszcz do confitowania - masło, gęsi smalec lub olej
Zaczynamy od zmielenia 5 ziaren pieprzu i posiekania 1 gałązki rozmarynu i 3 ząbków czosnku. Mieszamy je z solą i nacieramy nimi mięso, które trzymamy w lodówce przez całą noc.
Królika i pozostałe przyprawy wkładamy w naczyniu do zapiekania i wszystko polewamy gorącym tłuszczem tak, aby zakryć mięso. Z papieru do pieczenia wycinamy kształt naczynia. Przykrywamy je dotykając nim tłuszczu. Wszystko pieczemy przez 2 - 2,5h w piekarniku nagrzanym do 140 - 150 stopni. Gotowe mięso powinno być miękkie. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze