- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- budyń śmietankowy
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka
- herbatniki na spód
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Do sera dodajemy ucierając dodajemy żółtka, miękkie masło, cukier, mleko, proszek budyniowy i mąkę. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę. Tortownicę 22 cm wykładamy herbatnikami; wylewamy masę serową. Pieczemy ok 60 minut w 165 st.
Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl