WP
WP

Krem z kukurydzy - Przepis

Trwa ładowanie...
Krem z kukurydzy
Podziel się
Składniki
  • 5-6 kolb kukurydzy
  • 4 średnie cebule
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka z masłem do podania
Przepis

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do bulionu dodać ścięte z kolb ziarna kukurydzy i przyrumienioną cebulę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż ziarna zmiękną. Zupę zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia, a następnie zblendować na gładką masę (można dodatkowo przelać przez sito). Ponownie zagotować, aby była ciepła do podania. W tym czasie bagietkę razem z masłem zarumienić na grillu lub patelni. Gorący krem podawać z kleksem ze śmietany oraz grzanką.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP