- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 5-6 kolb kukurydzy
- 4 średnie cebule
- 800 ml bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- bagietka z masłem do podania
Przepis
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do bulionu dodać ścięte z kolb ziarna kukurydzy i przyrumienioną cebulę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż ziarna zmiękną. Zupę zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia, a następnie zblendować na gładką masę (można dodatkowo przelać przez sito). Ponownie zagotować, aby była ciepła do podania. W tym czasie bagietkę razem z masłem zarumienić na grillu lub patelni. Gorący krem podawać z kleksem ze śmietany oraz grzanką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl