Kotleciki warzywne

Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Wypróbuj koniecznie przepis na warzywne kotleciki. Aby je przygotować, możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce. Są rumiane na zewnątrz i miękkie w środku. Będą się świetnie komponować z sosem jogurtowym.

Kotleciki warzywneKotleciki warzywne
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 0,5 szklanki zielonego groszku,
  • kilka różyczek brokuła,
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 małe marchewki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • olej do smażenia.

Przepis

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Marchewkę zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Brokuła i groszek zblanszuj. Cebulę i paprykę posiekaj i podsmaż na oleju. W misce wymieszaj ziemniaki z pozostałymi warzywami. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Dłonie zwilż wodą. Formuj niewielkie kotleciki i smaż je na złoty kolor z obu stron. Podawaj z dipem jogurtowo-ziołowym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja