Trwa ładowanie...
d49k27x
29-12-2011 11:17

Korkowiec

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d49k27x
Składniki
  • BISZKOPT
  • 6 białek
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 3/4 szk mąki pszennej
  • 1/4 szk mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g margaryny Kasia
  • 4 łyżki cukru
  • POLEWA
  • 1/3 margaryny Kasia
  • 1/3 szk cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • dodatkowo kandyzowane ananasy
  • 3/4 szk rodzynek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • sok brzoskwiniowy do nasączenia biszkopta
  • 200 ml gorącej wody
  • 400 ml gorącej wody
Przepis

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku.
Nadal ubijać ale już na wolnych obrotach i wsypywać po jednej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Masę przelać do tortownicy ze spodem wysmarowanym Kasią i wysypanym bułką tartą.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 1/3 wysokości.
W wyższym placku kieliszkiem powycinać otwory i powstałe krążki odłożyć.
MASA:
3/4 mleka zagotować z cukrem.
Resztę mleka wymieszać z obiema mąkami i jajkiem, wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować.
Gotowy budyń przestudzić, gdy będzie zimny margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Masę odstawić.
POLEWA:
Margarynę roztopić z cukrem, wodą i kakao na maleńkim ogniu aż wszystko się rozpuści ale nie zagotuje.

Galaretkę rozrobić w 400 ml przegotowanej gorącej wody.
Rodzynki zalać gorącą wodą, chwilę moczyć i odcedzić.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.

Przełożenie:
Cieńszy placek nasączyć sokiem brzoskwiniowym, wyłożyć masę ( część zostawić do posmarowania boków ).
Masę rozprowadzić po powierzchni placka. posypać pokrojonymi brzoskwiniami i przykryć plackiem z dziurkami.
Boki posmarować masą, którą odłożyliśmy.
W każdy otwór wsypać rodzynki, zalać tężejąca galaretką i zakryć krążkami które wycinaliśmy w biszkopcie.
Ciasto wstawić na około 15 minut do lodówki aby galaretka się ścięła.
Po tym czasie ciasto polać polewą i posypać kandyzowanym ananasem.

Ciasto schłodzić około godziny.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49k27x
d49k27x
d49k27x
Więcej tematów
d49k27x

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj