- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 białka (o łącznej wadze około 100 g )
- 150 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki bułki tartej
Przepis
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać cukier i całość ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Przepis
Wsypać wiórki kokosowe i 2 łyżki bułki tartej. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przepis
Kokosanki nakładać za pomocą łyżeczki, formując ich kształt wedle uznania. Piec około 10-15 minut na jasnozłoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl