Kociołek kapuściany
Danie jednogarnkowe, proste, niewymagające wielu składników. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek z lodówki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 średniej wielkości kapusta włoska
- 6 małych ziemniaków
- resztki salami, wędliny, boczek lub mięso z obiadu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- masło kokosowe, olej kokosowy lub olej słonecznikowy
- sól, pieprz, chili
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Wkładamy je do miski i obtaczamy w oliwie, solimy, doprawiamy pieprzem. Pieczemy około 25 minut, do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z kiełbaskami i poszatkowanym czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy poszatkowaną kapustę i dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy. Co kilka minut mieszamy. Gdy kapusta już dobrze zmięknie, a smaki ładnie się połączą, dodajemy upieczone ziemniaki, znów mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Ponownie przykrywamy patelnie i dusimy dosłownie kilka minut.
Zobacz także: ekspresowa potrawka z kurczaka w ostrym sosie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze