Trwa ładowanie...
d1ihzz5
d1ihzz5
sliwkawegierka.pl

Kociołek kapuściany

Przepis

Danie jednogarnkowe, proste, niewymagające wielu składników. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek z lodówki.

3.7
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kociołek kapuściany
www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 1 średniej wielkości kapusta włoska
  • 6 małych ziemniaków
  • resztki salami, wędliny, boczek lub mięso z obiadu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło kokosowe, olej kokosowy lub olej słonecznikowy
  • sól, pieprz, chili

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Wkładamy je do miski i obtaczamy w oliwie, solimy, doprawiamy pieprzem. Pieczemy około 25 minut, do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z kiełbaskami i poszatkowanym czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy poszatkowaną kapustę i dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy. Co kilka minut mieszamy. Gdy kapusta już dobrze zmięknie, a smaki ładnie się połączą, dodajemy upieczone ziemniaki, znów mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Ponownie przykrywamy patelnie i dusimy dosłownie kilka minut.
Zobacz także: ekspresowa potrawka z kurczaka w ostrym sosie

Kociołek kapuściany
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

48
8
Share
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
Więcej tematów
d1ihzz5