Knedle ze śliwkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (ilość może zwiększyć się zależnie od konsystencji ziemniaków)
- 1 jajko
- 1/2 kg średniej wielkości śliwek
- cukier
Ziemniaki zmielić za pomocą maszynki do dużej miski. Dodać jajko, mąkę i dokładnie połączyć składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki i ponownie wymieszać.
Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki i posypać cukrem (średnio jedna płaska łyżeczka na jeden owoc). Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć dłonią i owinąć każdą śliwkę, formując kulki.
Gotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawać bułką tartą lub kleksem ze śmietany.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze