- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (ilość może zwiększyć się zależnie od konsystencji ziemniaków)
- 1 jajko
- 1/2 kg średniej wielkości śliwek
- cukier
Przepis
Ziemniaki zmielić za pomocą maszynki do dużej miski. Dodać jajko, mąkę i dokładnie połączyć składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki i ponownie wymieszać.
Przepis
Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki i posypać cukrem (średnio jedna płaska łyżeczka na jeden owoc). Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć dłonią i owinąć każdą śliwkę, formując kulki.
Przepis
Gotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawać bułką tartą lub kleksem ze śmietany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl