Klonowanie trufli?
Naukowcy rozważają możliwość sklonowania trufli, czarnego diamentu z Perigord, którego cena osiąga 1000 euro za kilogram.
fot. rdesai/CC
Naukowcy rozważają możliwość sklonowania trufli, czarnego diamentu z Perigord, którego cena osiąga 1000 euro za kilogram.
Trufle mogą być klonowane i hodowane w cieniu drzew. Na początki sezonu na trufle departament Correze podpisze umowę przedsiębiorstwem Delpeyrat, które produkuje konserwy z trufli od XIX wieku.
Przedsięwzięcie ma polegać na klonowaniu trufli wraz z małymi drzewami, które, hodowane w specjalnych tubach, będą przesadzane w naturalne środowisko, dopiero gdy podrosną - podaje serwis Zigonet.
We Francji na początku XX wieku produkowano 1 tys. ton trufli rocznie, obecnie udaje się wyhodować 40-50 ton tych grzybów.
(PAP)