Trwa ładowanie...
przetwory
18-12-2008 16:00

Klonowanie trufli?

Naukowcy rozważają możliwość sklonowania trufli, czarnego diamentu z Perigord, którego cena osiąga 1000 euro za kilogram.

Klonowanie trufli?Źródło: archiwum, fot: archiwum
diietwn
diietwn

fot. rdesai/CC

Naukowcy rozważają możliwość sklonowania trufli, czarnego diamentu z Perigord, którego cena osiąga 1000 euro za kilogram.

Trufle mogą być klonowane i hodowane w cieniu drzew. Na początki sezonu na trufle departament Correze podpisze umowę przedsiębiorstwem Delpeyrat, które produkuje konserwy z trufli od XIX wieku.

Przedsięwzięcie ma polegać na klonowaniu trufli wraz z małymi drzewami, które, hodowane w specjalnych tubach, będą przesadzane w naturalne środowisko, dopiero gdy podrosną - podaje serwis Zigonet.

We Francji na początku XX wieku produkowano 1 tys. ton trufli rocznie, obecnie udaje się wyhodować 40-50 ton tych grzybów.

(PAP)

diietwn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
diietwn
Więcej tematów