Klasyczne gazpacho
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 700 g pomidorów
- 2 ogórki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 kromki czerstwego chleba
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.
Przepis poleca Marco Ghia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze