- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 kg śliwek
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
 - kilka goździków
 - 5-7 ziarenek pieprzu
 - 2 łyżeczki cukru
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 1 l wody
 - 20 g soli
 
Przepis
Zagotować wodę z solą i cukrem, a następnie ostudzić i dodać sok z cytryny. Goździki i pieprz utłuc w moździerzu, połączyć z imbirem. Pestki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Owoce ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując wymieszanymi przyprawami. Zalać solonką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie słoiki szczelnie zamknąć i schować w chłodne miejsce.
Przepis
Kiszone śliwki są smakowitym pikantnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl