Keftedes
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- kartonik passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 3-4 łyżki trybuli w puszce (może być posiekana świeża)
- 50 g sera feta
- 50 g zielonych oliwek
- jajko (żółtko)
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba tostowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- sól i pieprz
1. Cebule siekamy jak najdrobniej uda nam się to zrobić, dodajemy trybulę, mieszamy. Połowę tej mieszanki podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
2. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Dodajemy pół szklanki wody, gotujemy, aż sos zgęstnieje i odstawiamy.
3. Do miski wrzucamy mieszankę cebuli i trybuli (wcześniej przygotowaną), do tego dodajemy pokrojone w talarki oliwki, pokruszoną w dłoniach fetę. Z kromek chleba usuwamy skórki, rozdrabniamy go i wrzucamy do miski, dolewamy mleko. Następnie dodajemy mięso mielone, żółtko, pół łyżeczki cynamonu i możemy wszystko dokładnie wymieszać. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, jeśli będzie to konieczne.
4. Gdy mięso ma już jednolitą konsystencję, formujemy z niego małe pulpeciki, które smażymy na oliwie z obu stron i wrzucamy do sosu. W sosie dusimy pulpety jeszcze 5-10 minut.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze