Kebab burger
- 6 tradycyjnych bułek z oliwkami albo z przyprawami
- 900 g polędwicy cielęcej
- 6 plastrów sera cheddar
- 3 pomidory
- 150 g sałaty cukrowej albo lodowej
- 1 szalotka
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- kilka listków mięty
- 1 jogurt grecki
- 3 szczypty papryki chilli
- 1 łyżka stołowa domowego majonezu
- 100 ml płynnej śmietanki
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
Czosnek obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby je zakryła. Podgrzewamy do zagotowania, po czym odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Czynność powtarzamy cztery razy.
Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy przegotowany czosnek, sól i pieprz. Gotujemy przez 6 do 8 minut na małym ogniu. Miksujemy, aż otrzymamy gęstą, czosnkową śmietankę. Schładzamy.
Polędwicę solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, po czym pieczemy jeszcze przez 10 do 12 minut na średnim ogniu, odwracając co jakiś czas. Owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i trzymamy w cieple.
Ostatni ząbek czosnku oraz szalotkę obieramy i siekamy. Siekamy miętę i natkę pietruszki. W misce mieszamy majonez z jogurtem, czosnkiem, szalotką, miętą, pietruszką, papryką, solą i pieprzem.
Rozgrzewamy grill w piekarniku. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy.
Myjemy sałatę i kroimy w cienkie paski. Myjemy pomidory i kroimy w plasterki.
Spód bułki smarujemy śmietanką czosnkową. Układamy sałatę oraz plastry pomidora. Na to kładziemy plasterki mięsa i plaster sera. Smarujemy majonezem z chili.
Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.
Przepis poleca Burgery
Podziel się opinią
Komentarze