Kebab burger

Obraz

Składniki

  • 6 tradycyjnych bułek z oliwkami albo z przyprawami
  • 900 g polędwicy cielęcej
  • 6 plastrów sera cheddar
  • 3 pomidory
  • 150 g sałaty cukrowej albo lodowej
  • 1 szalotka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka listków mięty
  • 1 jogurt grecki
  • 3 szczypty papryki chilli
  • 1 łyżka stołowa domowego majonezu
  • 100 ml płynnej śmietanki
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przepis

Czosnek obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby je zakryła. Podgrzewamy do zagotowania, po czym odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Czynność powtarzamy cztery razy.

Przepis

Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy przegotowany czosnek, sól i pieprz. Gotujemy przez 6 do 8 minut na małym ogniu. Miksujemy, aż otrzymamy gęstą, czosnkową śmietankę. Schładzamy.

Przepis

Polędwicę solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, po czym pieczemy jeszcze przez 10 do 12 minut na średnim ogniu, odwracając co jakiś czas. Owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i trzymamy w cieple.

Przepis

Ostatni ząbek czosnku oraz szalotkę obieramy i siekamy. Siekamy miętę i natkę pietruszki. W misce mieszamy majonez z jogurtem, czosnkiem, szalotką, miętą, pietruszką, papryką, solą i pieprzem.

Przepis

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy.

Przepis

Myjemy sałatę i kroimy w cienkie paski. Myjemy pomidory i kroimy w plasterki.

Przepis

Spód bułki smarujemy śmietanką czosnkową. Układamy sałatę oraz plastry pomidora. Na to kładziemy plasterki mięsa i plaster sera. Smarujemy majonezem z chili.
Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast