Trwa ładowanie...
d1dybj5
d1dybj5

Kebab burger

Przepis
4.1
(9 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 6 tradycyjnych bułek z oliwkami albo z przyprawami
  • 900 g polędwicy cielęcej
  • 6 plastrów sera cheddar
  • 3 pomidory
  • 150 g sałaty cukrowej albo lodowej
  • 1 szalotka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka listków mięty
  • 1 jogurt grecki
  • 3 szczypty papryki chilli
  • 1 łyżka stołowa domowego majonezu
  • 100 ml płynnej śmietanki
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przepis

Czosnek obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby je zakryła. Podgrzewamy do zagotowania, po czym odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Czynność powtarzamy cztery razy.

Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy przegotowany czosnek, sól i pieprz. Gotujemy przez 6 do 8 minut na małym ogniu. Miksujemy, aż otrzymamy gęstą, czosnkową śmietankę. Schładzamy.

Polędwicę solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, po czym pieczemy jeszcze przez 10 do 12 minut na średnim ogniu, odwracając co jakiś czas. Owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i trzymamy w cieple.

Ostatni ząbek czosnku oraz szalotkę obieramy i siekamy. Siekamy miętę i natkę pietruszki. W misce mieszamy majonez z jogurtem, czosnkiem, szalotką, miętą, pietruszką, papryką, solą i pieprzem.

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy.

Myjemy sałatę i kroimy w cienkie paski. Myjemy pomidory i kroimy w plasterki.

Spód bułki smarujemy śmietanką czosnkową. Układamy sałatę oraz plastry pomidora. Na to kładziemy plasterki mięsa i plaster sera. Smarujemy majonezem z chili.
Przykrywamy górną częścią bułki i od razu jemy.

Przepis poleca Burgery

d1dybj5

Podziel się opinią

Share
d1dybj5

d1dybj5
d1dybj5
d1dybj5