Jak zatrzymać młodość?
None
Dieta pozwala zatrzymać czas
Starzenie się jest czymś co w wielu z nas budzi obawy. Niektórym jest wręcz trudno zaakceptować fakt, że nie będą wiecznie młodzi. Na szczęście w dzisiejszych czasach można zrobić naprawdę sporo na rzecz tego, by żyć długo, w dobrym zdrowiu i kondycji. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia dieta
Jedzenie to nie tylko przyjemność
Jedzenie dla sporej części z nas stanowi wielką przyjemność. Mało kto myśli o sposobie odżywiania, jako o dobrej inwestycji w zdrowie, a przez to w przyszłość. Mając jednak tą świadomość powinniśmy sięgać po rzeczy nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zahamuj bieg czasu
Odpowiednie odżywianie może pomóc w walce z dolegliwościami, które pojawiają się wraz z wiekiem. Należy do nich nadciśnienie tętnicze, które najczęściej idzie w parze z nadwagą, a grozi wylewem czy atakiem serca. By dać sobie szansę na uniknięcie problemów z krążeniem trzeba ograniczyć spożycie soli (szczególnie dużo jej jest w popularnych dziś produktach gotowych), sięgać natomiast po jedzenie bogate w potas (banany, pomidory czy awokado). Nadwaga grozi także zachorowaniem na cukrzycę.
Problemy z trawieniem
Wraz z wiekiem pojawiają się też problemy z trawieniem, dlatego w diecie koniecznie muszą na stałe znaleźć się produkty bogate w błonnik. Pozostaje jeszcze osteoporoza i problemy ze stawami. Drogą do uniknięcia osteoporozy jest włącznie do menu żywności będącej źródłem wapnia i witaminy D, a choroby zwyrodnieniowej stawów - tłustych ryb.
Przeciwulteniacze
Szczególnie istotna z tego punktu widzenia jest też żywność bogata w przeciwutleniacze, które mogą zapobiec wielu chorobom. Wszystko co musisz zrobić, to ograniczyć spożycie wysoko przetworzonych produktów, takich jak mąka, makaron, ciasta, ciastka, itp., które sprzyjają aktywności wolnych rodników w organizmie na rzecz produktów bogatych w antyoksydanty. Doskonałe będą pomidory, jagody, zielona herbata, czosnek, szpinak, itp., Przeciwutleniacze przyczyniają się też do zapobiegania schorzeniom, takim jak nowotwory, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi. Co więc warto jeść?
Ryby
Zaobserwowano, że osoby, które spożywają ryby regularnie rzadziej zapadają na choroby serca w porównaniu z tymi, którzy jedzą ryby rzadko. Jest to spowodowane tym, że tłuste ryby mają wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które uniemożliwiają wzrost poziomu złego cholesterolu w organizmie. Związki te są również pomagają zapobiegać zaburzeniom rytmu serca.
Avocado
Awokado jest bogate w witaminę E (pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i błyszczących włosów) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (dobre w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu w organizmie). Ponadto jest bogate w potas i przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie oraz wysokiemu ciśnieniu krwi.
Orzechy
Prawie wszystkie rodzaje orzechów są dobrym źródłem witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników fitoodżywczych, w tym przeciwutleniaczy. Orzechy zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, potasu, magnezu, żelaza, cynku czy selenu. Umiarkowane ilości orzechów w diecie mogą być korzystne dla poprawy funkcji układu pokarmowego, pobudzenia układu immunologicznego, zapobiegania chorób nowotworowych i zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.
Warzywa kapustne
Kapusta, kalafior, brokuły, kapusta włoska, brukselka, rzepa i rzodkiewki wspomagają organizm w zwalczaniu toksyn, które powodują degenerację komórek i starzenie się. Regularne spożycie tych warzyw (surowych lub lekko obgotowanych) jest bardzo korzystne dla zdrowia.
Jagody
Owoce te są dosłownie bombą przeciwutleniaczy i innych związków, które są korzystne dla zdrowia człowieka. Jagody zawierają flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają starzeniu się. Według ostatnich badań, jagody zawierają pewne związki, które zmniejszają stan zapalny i uszkodzenia komórek powstające w wyniku utleniania.
Czosnek
Czosnek jest znany ze swych właściwości leczniczych, m.in. jest skuteczny w profilaktyce takich chorób jak rak okrężnicy i choroby serca. Ponadto obniża poziomu cholesterolu i rozrzedza krew. Czosnek może również zapobiec degeneracji komórek, które powodują starzenie się. Aby uzyskać maksimum korzyści z czosnku, należy go jeść w surowej postaci. Oprócz czosnku warto też sięgać po cebulę, pora czy szczypiorek.
Zielona herbata
Nie można zapomnieć o zielonej herbacie. W krajach Azji znana i stosowana od wieków. Regularne picie zielonej herbaty w umiarkowanych ilościach jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Czerwone wino
Czerwone wino: Lista żywności anty-aging byłaby niepełna bez czerwonego wina. Zawiera ono resweratrol, który spowalnia starzenie się komórek. Uważa się również, że ma zdolności zapobiegania schorzeniom związanym z wiekiem.
Korzystaj!
Korzystaj z dobroczynnych właściwości tych cudownych produktów regularnie, ale zawsze w umiarkowanych ilościach, bo przesada może zniszczyć wszelkie wysiłki. Pamiętaj by jeść anty-starzeniową żywności bez dodatku sosów, cukru czy soli.