Jak wybrać garnki i patelnie?

Wyposażenie kuchni ma duży wpływ na komfort gotowania. Szczególną uwagę należy poświęcić garnkom i patelniom, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Z tego powodu kuchenny sprzęt, nie warto kierować się jedynie wyglądem i ceną, ale przede wszystkim funkcjonalnością. Dobre garnki i patelnie powinny gwarantować pełne bezpieczeństwo i być odporne na wysokie temperatury. Dobór odpowiednich modeli sprawi, że codzienne gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością. Dowiedz się, jak wybrać garnki i patelnie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Artykuł Sponsorowany

1.Jak wybrać garnki i patelnie do swojej kuchni?
2.Jak wybrać garnki i patelnie – najważniejsze parametry
3.Jak wybrać garnki i patelnie – modele do zadań specjalnych
4.Jak wybrać garnki i patelnie – modele ze stali nierdzewnej

Jak wybrać garnki i patelnie do swojej kuchni?

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez garnków, z tego powodu to jeden z pierwszych sprzętów, w jakie wyposażana jest każda kuchnia. Zakup patelni i kuchni jest z pozoru prosty – półki w sklepach RTV Euro AGD uginają się pod szerokim asortymentem. Mimo to wybór odpowiednich modeli może przysporzyć sporo kłopotów. Przy wyborze garnków i patelni kluczowy jest przede wszystkim rodzaj używanej kuchenki. Inne materiały i konstrukcje sprawdzą się do użytku na kuchenkach gazowych, inne na płytach indukcyjnych, ceramicznych i elektrycznych. Garnki na płyty indykcyjne powinny mieć dno wykonane z metalu przyciągającego magnes. W przypadku płyt ceramicznych i elektrycznych najlepiej sprawdzą się modele z grubym i płaskim dnem, który dobrze przylega do powierzchni, a tym samym zapewnia szybsze nagrzewanie jedzenia. Wybrać można także garnki i patelnie o uniwersalnym zastosowaniu, przystosowane do indukcji, a przy tym odpowiednie także do innego rodzaju kuchenek.

Jak wybrać garnki i patelnie – najważniejsze parametry

Przy wyborze garnków i patelnie warto kierować się własnymi preferencjami, a także wziąć pod uwagę parametry, które sprawią, że gotowanie stanie się prostsze. Jednym z nich jest waga garnka i patelni. Ważne, aby akcesoria były lekkie, tak, aby nawet przenoszenie ich wypełnionych jedzeniem nie stanowiło problemu.

Kolejny aspekt, który wziąć należy pod uwagę to uchwyty. Rodzaj rączek dobrać należy do przeznaczenia garnka czy patelni. Uchwyty naczyń używanych w piekarniku lub mikrofali nie powinny być wykonane z plastiku lub gumy. Zdecydować można się także na rączki z materiałów nieprzewodzących ciepła, dzięki czemu chwytać można je bezpośrednio ręką, bez użycia kuchennych rękawic.

Uwagę zwrócić należy także na dno patelni i garnków. Wielowarstwowa spodnia warstwa zapewnia szybkie, równomierne nagrzewanie i rozprowadzanie ciepła, a także utrzymanie temperatury. W taki sposób skrócić można czas gotowania, a przy tym zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz. Grube, kilkuwarstwowe dno zapewnia również ochronę przed przywieraniem jedzenia.

Inny ważny aspekt to materiał, z którego wykonane są garnki i patelnie. Znaczenie ma zarówno tworzywo zewnętrzne, jak i powłoka wewnętrzna. Przed zakupem garnków należy sprawdzić, z czego została wykonana. Nie są polecane garnki z dodatkiem kadmu i ołowiu, a także kwasu perfluorooktanowego, który często używany jest w produkcji tanich modeli. Powłoka wewnętrzna powinna być ponadto szczególnie odporna na ścieranie.

Kupują kuchenne wyposażenie pod uwagę wziąć warto również design. Wzornictwo przyrządów warto dopasować do wystroju kuchni. Jedne modele doskonale sprawdzą się we wnętrzach w stylu retro. Patelnie La Bonita, imitujące kamień i drewno, wprowadzą natomiast do kuchni odrobinę nowoczesności.

Jak wybrać patelnie – modele do zadań specjalnych

Wyposażenie kuchni rzadko składa się z jednej patelni. Podstawę każdej kuchni stanowią modele o uniwersalnym zastosowaniu, w których przyrządzić można wiele potraw. Klasyczne wzory patelni mają niewysokie brzegi i gładki spód. Jednak nierzadko przydają się także modele do specjalnych zastosowań. Patelnie głębokie i woki świetnie sprawdzają się do duszenia potraw, natomiast dzięki żłobionym patelniom grillowym smażyć można bez tłuszczu.W codziennym gotowaniu przydają się również patelnie do jajek, ze specjalnymi wgłębieniami oraz płaskie patelnie do naleśników.

Jak wybrać garnki i patelnie – modele ze stali nierdzewnej

Dużą popularnością cieszą się obecnie modele ze stali nierdzewnej. Nic dziwnego, garnki i patelnie wykonane z tego materiału odznaczają się wysoką odpornością na wysokie temperatury, a przy tym na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Stal nierdzewna to materiał zapewniający wysoki poziom bezpieczeństwa i higieny – uniemożliwia rozwój mikroorganizmom, a przy tym nie wchodzi w interakcje z jedzeniem. Modele zawierające 18% chromu i 10% niklu, takie jak garnki La Bonita odznaczają się wysoką jakością, a przy są odporne na rdzewienie. Garnki i patelnie można myć w zmywarce. Są obojętne na działanie detergentów, a także kwasów pochodzących z jedzenia, przez co długi czas zachowują estetyczny wygląd. Dodatkowo ze stali nierdzewnej wykonuje się modele o różnym przeznaczeniu i wielkościach – do gotowania na parze, mleka, szparagów oraz do uniwersalnego przeznaczenia. Garnki la bonita dostępne są na euro.com.pl w funkcjonalnych zestawach i pojedynczo.

Artykuł Sponsorowany

Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść