Jak wybrać dobry chleb?

Prawdziwy chleb nie tuczy i zawiera całkiem sporo witamin. Niestety, ten na sklepowe półki trafia coraz rzadziej, a jego miejsce zajmuje zwyczajna podróbka. Jak znaleźć ten najlepszy i czy w ogóle warto go szukać?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przeciętny Polak zjada ok. 100 kg pieczywa rocznie. Szkoda, że coraz częściej wybieramy te tanie i gorszej jakości. Chleb sprzedawany w hipermarketach przypomina wydmuszkę. Trudniej się nim najeść i nie ma tylu wartości odżywczych, co ten prawdziwy.

Najlepszy jest chleb żytni i na zakwasie, który powstaje w wyniku wielofazowej fermentacji. Zanim gotowy bochenek trafi do pieca, mija jakieś 14 godzin. To właśnie ten czas sprawia, że chleby wypiekane metodą tradycyjną są droższe. Tańsze pieczywo pięknie i szybko wyrasta, ale na polepszaczu. Tymczasem prawdziwy chleb nie zawiera chemii i jest zdrowy. Ma sporo witamin, m.in. B1, B2, B6, E oraz kwas foliowy. Nieoczyszczona mąka, z której jest pieczony, bogata jest w składniki odżywcze i wysmuklający błonnik.

Zakwas zawiera kwasy, które wraz z błonnikiem poprawiają perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn oraz związków rakotwórczych i pobudzają trawienie. Chleb „dmuchany” ma zbyt dużo soli, a ta jak wiadomo – zdrowa nie jest. Prawdziwe pieczywo dysponuje wspomnianym już zakwasem, który nadaje mu specyficzny smak. Do tego kwas mlekowy poprawia przyswajanie wapnia i żelaza, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zaleca się go przy chorobach wątroby, nerek i trzustki.

Jak więc wybrać dobry chleb? Przede wszystkim należy szukać pieczywa, które składa się z mąki, wody, zakwasu i soli. Wskaźnikiem będzie też cena, bo dobry i prawdziwy chleb jest droższy od „wydmuszki”, ale... znacznie szybciej się nim najemy. Inna sprawa, to ciężar - wystarczy wziąć go do ręki, aby poczuć, z jakim pieczywem mamy do czynienia. Prawdziwy chleb też nie pleśnieje. Co więcej, może zachowywać świeżość nawet przez tydzień!

O jakości chleba decyduje mąka, z jakiej został wypieczony. Biała mąka pochodzi z wielokrotnego przemiału. W efekcie jest pozbawiona otrąb, które zawierają dużo błonnika, mikroelementów i witamin. O jakości chleba wiele powie też jego wnętrze - im jaśniejsze, tym gorsza mąka. Pamiętajmy jednak, że bardzo często pieczywo jest sztucznie przyciemniane karmelem i to, co na pierwszy rzut oka wygląda jak zdrowy razowy bochenek, może okazać się po prostu „chlebopodobnym” pszennym produktem. Czasami na bochenku znajdziemy informację, z jakiej mąki został wypieczony. Im ma wyższy numer, tym jest zdrowsza.

Najzdrowsza jest mąka żytnia razowa, wyprodukowana z całego ziarna typ 2000. Zrobione z niej pieczywo zawiera składniki odżywcze, sole mineralne, witaminy z grupy B i E. Niestety, taki chleb pojawia się w sklepach sporadycznie, a do tego (ze względu na cenę) niechętnie jest przez nas kupowany. Popularnie pieczywo jest wypiekane z mąki żytniej pytlowej (720) i pszennej chlebowej (850 i 750). Biorąc pod uwagę, że sklepowe półki opanowane zostały przez podróbki chleba i często nie mamy możliwości kupienia chleba na zakwasie, to wybierajmy żytni – najgorsza mąka żytnia jest zdrowsza od najlepszej pszennej.
Warto też podkreślić, że pszenica jest ziarnem, które „zakleja” jelita. Zrobiona z niej mąka, to po prostu oczyszczony cukier, a tego nasz organizm nie ma jak spalić i potrzebuje do tego dodatkowych ilości witaminy B (paradoksalnie zawarta jest ona w łusce ziarna, która została stracona podczas mielenia na mąkę).

qk/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany