Jak wybrać dobry chleb?

Prawdziwy chleb nie tuczy i zawiera całkiem sporo witamin. Niestety, ten na sklepowe półki trafia coraz rzadziej, a jego miejsce zajmuje zwyczajna podróbka. Jak znaleźć ten najlepszy i czy w ogóle warto go szukać?

Jak wybrać dobry chleb?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przeciętny Polak zjada ok. 100 kg pieczywa rocznie. Szkoda, że coraz częściej wybieramy te tanie i gorszej jakości. Chleb sprzedawany w hipermarketach przypomina wydmuszkę. Trudniej się nim najeść i nie ma tylu wartości odżywczych, co ten prawdziwy.

Najlepszy jest chleb żytni i na zakwasie, który powstaje w wyniku wielofazowej fermentacji. Zanim gotowy bochenek trafi do pieca, mija jakieś 14 godzin. To właśnie ten czas sprawia, że chleby wypiekane metodą tradycyjną są droższe. Tańsze pieczywo pięknie i szybko wyrasta, ale na polepszaczu. Tymczasem prawdziwy chleb nie zawiera chemii i jest zdrowy. Ma sporo witamin, m.in. B1, B2, B6, E oraz kwas foliowy. Nieoczyszczona mąka, z której jest pieczony, bogata jest w składniki odżywcze i wysmuklający błonnik.

Zakwas zawiera kwasy, które wraz z błonnikiem poprawiają perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn oraz związków rakotwórczych i pobudzają trawienie. Chleb „dmuchany” ma zbyt dużo soli, a ta jak wiadomo – zdrowa nie jest. Prawdziwe pieczywo dysponuje wspomnianym już zakwasem, który nadaje mu specyficzny smak. Do tego kwas mlekowy poprawia przyswajanie wapnia i żelaza, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zaleca się go przy chorobach wątroby, nerek i trzustki.

Jak więc wybrać dobry chleb? Przede wszystkim należy szukać pieczywa, które składa się z mąki, wody, zakwasu i soli. Wskaźnikiem będzie też cena, bo dobry i prawdziwy chleb jest droższy od „wydmuszki”, ale... znacznie szybciej się nim najemy. Inna sprawa, to ciężar - wystarczy wziąć go do ręki, aby poczuć, z jakim pieczywem mamy do czynienia. Prawdziwy chleb też nie pleśnieje. Co więcej, może zachowywać świeżość nawet przez tydzień!

O jakości chleba decyduje mąka, z jakiej został wypieczony. Biała mąka pochodzi z wielokrotnego przemiału. W efekcie jest pozbawiona otrąb, które zawierają dużo błonnika, mikroelementów i witamin. O jakości chleba wiele powie też jego wnętrze - im jaśniejsze, tym gorsza mąka. Pamiętajmy jednak, że bardzo często pieczywo jest sztucznie przyciemniane karmelem i to, co na pierwszy rzut oka wygląda jak zdrowy razowy bochenek, może okazać się po prostu „chlebopodobnym” pszennym produktem. Czasami na bochenku znajdziemy informację, z jakiej mąki został wypieczony. Im ma wyższy numer, tym jest zdrowsza.

Najzdrowsza jest mąka żytnia razowa, wyprodukowana z całego ziarna typ 2000. Zrobione z niej pieczywo zawiera składniki odżywcze, sole mineralne, witaminy z grupy B i E. Niestety, taki chleb pojawia się w sklepach sporadycznie, a do tego (ze względu na cenę) niechętnie jest przez nas kupowany. Popularnie pieczywo jest wypiekane z mąki żytniej pytlowej (720) i pszennej chlebowej (850 i 750). Biorąc pod uwagę, że sklepowe półki opanowane zostały przez podróbki chleba i często nie mamy możliwości kupienia chleba na zakwasie, to wybierajmy żytni – najgorsza mąka żytnia jest zdrowsza od najlepszej pszennej.
Warto też podkreślić, że pszenica jest ziarnem, które „zakleja” jelita. Zrobiona z niej mąka, to po prostu oczyszczony cukier, a tego nasz organizm nie ma jak spalić i potrzebuje do tego dodatkowych ilości witaminy B (paradoksalnie zawarta jest ona w łusce ziarna, która została stracona podczas mielenia na mąkę).

qk/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie