Jak wybrać dobry chleb?

Prawdziwy chleb nie tuczy i zawiera całkiem sporo witamin. Niestety, ten na sklepowe półki trafia coraz rzadziej, a jego miejsce zajmuje zwyczajna podróbka. Jak znaleźć ten najlepszy i czy w ogóle warto go szukać?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przeciętny Polak zjada ok. 100 kg pieczywa rocznie. Szkoda, że coraz częściej wybieramy te tanie i gorszej jakości. Chleb sprzedawany w hipermarketach przypomina wydmuszkę. Trudniej się nim najeść i nie ma tylu wartości odżywczych, co ten prawdziwy.

Najlepszy jest chleb żytni i na zakwasie, który powstaje w wyniku wielofazowej fermentacji. Zanim gotowy bochenek trafi do pieca, mija jakieś 14 godzin. To właśnie ten czas sprawia, że chleby wypiekane metodą tradycyjną są droższe. Tańsze pieczywo pięknie i szybko wyrasta, ale na polepszaczu. Tymczasem prawdziwy chleb nie zawiera chemii i jest zdrowy. Ma sporo witamin, m.in. B1, B2, B6, E oraz kwas foliowy. Nieoczyszczona mąka, z której jest pieczony, bogata jest w składniki odżywcze i wysmuklający błonnik.

Zakwas zawiera kwasy, które wraz z błonnikiem poprawiają perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn oraz związków rakotwórczych i pobudzają trawienie. Chleb „dmuchany” ma zbyt dużo soli, a ta jak wiadomo – zdrowa nie jest. Prawdziwe pieczywo dysponuje wspomnianym już zakwasem, który nadaje mu specyficzny smak. Do tego kwas mlekowy poprawia przyswajanie wapnia i żelaza, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zaleca się go przy chorobach wątroby, nerek i trzustki.

Jak więc wybrać dobry chleb? Przede wszystkim należy szukać pieczywa, które składa się z mąki, wody, zakwasu i soli. Wskaźnikiem będzie też cena, bo dobry i prawdziwy chleb jest droższy od „wydmuszki”, ale... znacznie szybciej się nim najemy. Inna sprawa, to ciężar - wystarczy wziąć go do ręki, aby poczuć, z jakim pieczywem mamy do czynienia. Prawdziwy chleb też nie pleśnieje. Co więcej, może zachowywać świeżość nawet przez tydzień!

O jakości chleba decyduje mąka, z jakiej został wypieczony. Biała mąka pochodzi z wielokrotnego przemiału. W efekcie jest pozbawiona otrąb, które zawierają dużo błonnika, mikroelementów i witamin. O jakości chleba wiele powie też jego wnętrze - im jaśniejsze, tym gorsza mąka. Pamiętajmy jednak, że bardzo często pieczywo jest sztucznie przyciemniane karmelem i to, co na pierwszy rzut oka wygląda jak zdrowy razowy bochenek, może okazać się po prostu „chlebopodobnym” pszennym produktem. Czasami na bochenku znajdziemy informację, z jakiej mąki został wypieczony. Im ma wyższy numer, tym jest zdrowsza.

Najzdrowsza jest mąka żytnia razowa, wyprodukowana z całego ziarna typ 2000. Zrobione z niej pieczywo zawiera składniki odżywcze, sole mineralne, witaminy z grupy B i E. Niestety, taki chleb pojawia się w sklepach sporadycznie, a do tego (ze względu na cenę) niechętnie jest przez nas kupowany. Popularnie pieczywo jest wypiekane z mąki żytniej pytlowej (720) i pszennej chlebowej (850 i 750). Biorąc pod uwagę, że sklepowe półki opanowane zostały przez podróbki chleba i często nie mamy możliwości kupienia chleba na zakwasie, to wybierajmy żytni – najgorsza mąka żytnia jest zdrowsza od najlepszej pszennej.
Warto też podkreślić, że pszenica jest ziarnem, które „zakleja” jelita. Zrobiona z niej mąka, to po prostu oczyszczony cukier, a tego nasz organizm nie ma jak spalić i potrzebuje do tego dodatkowych ilości witaminy B (paradoksalnie zawarta jest ona w łusce ziarna, która została stracona podczas mielenia na mąkę).

qk/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟